Składniki
NA JEDEN BLAT CIASTA:
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżki mąki pszennej
- 40g zmielonych orzechów laskowych
(Należy upiec trzy identyczne blaty, czyli ilość składników powinna być potrojona.)
MASA BUDYNIOWA:
- 10 żółtek
- 10 łyżek cukru
- 5,5 łyżki mąki pszennej
- 32g cukru waniliowego
- 340ml mleka
- 170g masła
MASA Z BITEJ ŚMIETANY:
- 340g śmietany kremówki
- 200g* + 2 łyżki cukru
- 120g podpieczonych orzechów laskowych (posiekać)
Sposób przygotowania
CIASTO:
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę i orzechy, po czym delikatnie choć dokładnie wymieszać.
Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy ok. 20cm.
Piec w 170oC przez ok. 15 min. (do suchego patyczka)
Tym sposobem upiec w sumie trzy blaty ciasta, na każdy blat przeznaczając ilość składników podaną powyżej.
MASA BUDYNIOWA:
W garnuszku zmiksować żółtka z cukrem na jednolitą masę. Dodać mąkę i cukier waniliowy i ponownie zmiksować. Dolać mleko i wymieszać.
Całość zagotować i mieszać intensywnie aż do zgęstnienia. Następnie zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odłożyć do ostygnięcia.
Gdy masa będzie chłodna w osobnym naczyniu utrzeć masło na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodawać pomału ostudzoną masę budyniową.
Całość odstawić i przygotować masę z bitej śmietany.
MASA Z BITEJ ŚMIETANY:
Orzechy podpiec na suchej patelni, a następnie posiekać.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając dwie łyżki cukru.
Należy uważać, by śmietana się nie ścięła, bo zrobi się "serek".
*Teraz w osobnym naczyniu należy roztopić 200g cukru, po czym wylać go szybciutko na pergamin i rozsmarować na bardzo cienką warstwę. Po ostygnięciu połamać na nieduże kawałki.
Ten etap zwykłam pomijać ponieważ zamiast kruchej warstwy karmelu wychodzi mi coś w rodzaju twardych i nieprzyjemnych w gryzieniu kawałków.
Oczywiście podaję cały przepis dla odważnych i bardziej ode mnie wprawionych kucharzy :)
Ubitą śmietanę wymieszać przygotowanymi wcześniej orzechami oraz (jak się ktoś zdecyduje) z karmelem.
SKŁADANIE TORTU:
Jeden blat ułożyć na paterze, posmarować 1/4 masy budyniowej i 1/3 masy śmietanowej. Na to położyć kolejny blat i powtórzyć czynności. Kończymy układając ostatni blat ciasta, smarujemy go masą budyniową i śmietanową.
Boki tortu smarujemy pozostałą częścią masy budyniowej. Całość można posypać płatkami migdałów.
Przepis pochodzi z: mojewypieki.blox.pl
Notatki
Tort egipski to kolejna pozycja w moim zeszycie z przepisami z notatką "dla dzieci". Wynika to z faktu, że nie ma konieczności nasączania blatów, a do masy nie dodajemy alkoholu.
Niestety jak wspominałam zrezygnowałam z robienia karmelu, choć jak dla mnie nie umniejszyło to walorów smakowych tortu.
Dodatki orzechowe w dużym stopniu przełamują ogromną słodycz obu mas, choć i tak trudno jest się pokusić o więcej niż jeden kawałek ciasta na raz :)