Tort chałwowy

Kategoria: Torty
Dodano: 31 października 2012
Tort chałwowy
Składniki
Na ciasto (należy przygotować dwa ciasta, zatem ilość składników powinna być podwojona):
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (do nasączenia ciasta)

Na masę:
  • 400g masła
  • 400g chałwy waniliowej
  • 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej
  • 1 puszka wiśni w syropie

2 tabliczki gorzkiej czekolady - do dekoracji
Sposób przygotowania
Nastawić piekarnik na 180oC aby się nagrzewał podczas przygoto-wywania ciasta.
Kawę zaparzyć w 1,5 szkl. gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.

BISZKOPT:

Jajka ubić z cukrem pudrem na gęstą, gładką masę. Następnie do osobnego naczynia przesiać przez sito:
mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia.
Przesiane składniki dodawać małymi porcjami do masy ubitej z jajek, delikatnie mieszając łyżką.
Całość przelać do natłuszczonej formy o średnicy 26cm i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 35Min. Po ostudzeniu wyjąć biszkopt z formy i upiec następny według tego samego schematu.

Do przygotowania całego tortu potrzebujemy dwa biszkopty upieczone w jednakowy sposób.

MASA:

Masło ucierać do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodawać małymi porcjami pokruszoną chałwę cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej masy.
Wiśnie z puszki dsączyć (jeśli mają pestki, wówczas należy je usunąć) i wymieszać z konfiturą.

SKŁADANIE TORTU:

Każdy biszkopt przekroić na dwie w miarę równe części.

Pierwszą część ułożyć na tortownicy, nasączyć 1/4 częścią zaparzonej wcześniej kawy, posmarować 1/4 częścią masy, a na to wyłożyć 1/3 mieszanki konfitury i wiśni.

Całość przykryć drugą częścią ciasta, również ją nasączyć, przesmarować masą i wiśniami. Przykryć trzecim plackiem i całość powtórzyć.

Gdy nałożymy czwarty - ostatni placek nasączamy go kawą i smarujemy masą, ale nie nakładamy już wiśni.

Tak powstałą "wieżyczkę" smarujmy po bokach masą.
Całość posypujemy startą na wiórki czekoladą.


Przepis pochodzi z: www.kwestiasmaku.com
Tort chałwowy
Notatki
W przepisie z którego korzystałam jest napisane, aby boki tortu "posypać okruszkami z biszkoptu". Ja wolę wersję ze starą czekoladą, ale pomysłów do dekoracji jest zapewne tyle, ile osób korzysta z tego przepisu.

Smak tortu natomiast bardzo mnie zaskoczył. Spodziewałam się, że będzie bardzo słodki, tymczasem okazało się, że owszem jest słodki, ale nie przesadnie. Smak chałwy dominuje, ale jest bardziej delikatny niż chałwa w batoniku. Czekoladę polecam dodać gorzką, gdyż dobrze łamie słodycz tytułowego składnika.

Jednorazowo nie da się zjeść dużej porcji, ale tort jest tak kuszący, że szybko się wraca po następną.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze