Surówka z czerwonej kapusty

Kategoria: Sałatki i Surówki
Dodano: 31 października 2012
Składniki
  • mała główka czerwonej kapusty (ok. 300g)
  • 1 duże jabłko
  • 1 mała cebulka
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ocet
Sposób przygotowania
Kapustę umyć, obrać wierzchnie zniszczone liście, posiekać.
Sparzyć wrzątkiem ok. 1-2 min, wylać na sito i opłukać w zimnej wodzie. Przełożyć do misy. Jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki, a cebulę posiekać na drobną kosteczkę. Wrzucić do kapusty, skropić obficie sokiem z cytryny. Dodać przyprawy i ocet do smaku, polać oliwą, zamieszać.

Przepis pochodzi z: rodzinnego zeszytu z przepisami
Notatki
Kapustę, jabłko i cebulę posiekałam w malakserze, co znacznie ułatwiło mi pracę.
Suróweczka wyszła pyszna, choć chętnie będę testowała inne wariacje z czerwoną kapusta w roli głównej.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 4.5
Komentarze
Komentarz
krysia recipe[napisał(a)]
dnia 03-04-2015
dobre i proste

OSTATNIO DODANE

Babka cytrynowa

kategoria Ciasta,Wielkanoc

Faworki

kategoria Desery

Gulasz wieprzowy

kategoria Coś na ząb

Pasztet wieprzowy

kategoria Domowej roboty,Wielkanoc,Boże Narodzenie

OSTATNIO SKOMENTOWANE