Sałatka z mozzarellą i oliwkami

Kategoria: Sałatki i Surówki
Dodano: 08 kwietnia 2013

Po obfitych posiłkach świąteczny posiłkach, czekoladowych przyjemnościach i innych pysznościach postawiłam na coś lekkiego i świeżego. Pachnącego wiosną i bardzo zielonego.
W zasadzie do tej sałatki można dodać swoje ulubione warzywa jak ogórek zielony, paprykę czy inne smakowitości.
Sałatka z mozzarellą i oliwkami
Składniki
  • 1 opakowanie serka mozzarella
  • 1 opakowanie mieszanki ulubionych sałat
  • pół szklanki zielonych oliwek
  • kilka koktajlowych pomidorków
  • pęczek rzodkiewki

 

Na sos:

  • koperek
  • natka pietruszki
  • sól pieprz
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny lub 1-2 łyżki octu z białego wina
  • oregano
  • bazylia
Sposób przygotowania
Sałaty płuczemy i dajemy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę, oliwki, pomidorki i umyte i pokrojone w plasterki rzodkiewki.

Składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy i mieszamy intensywnie wstrząsając. (Jeśli zioła są suszono, po prostu dodajemy je do słoiczka w ilości odpowiadającej naszemu gustowi, jeśli natomiast są świeże, wówczas je płuczemy, zrywamy same liście, siekamy i dopiero wówczas dodajemy).

Sałatę polewamy sosem przed samym podaniem, lekko całość ze sobą mieszając.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze