Rosół drobiowy

Kategoria: Zupy
Dodano: 31 października 2012
Składniki
  • nieduży kurczak
  • pęczek włoszczyzny
  • sól
  • pieprz czarny w ziarenkach
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżka lubczyku
  • natka pietruszki
  • makaron typu nitka
Rosół drobiowy
Sposób przygotowania
Kurczaka dokładnie umyć, włożyć do garnka zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. W tym czasie zebrać powstałą na wierzchu pianę.

Po zagotowaniu dodać umyte i pokrojone w plasterki warzywa. Cebulę obrać, przekroić na pół i przypiec na ogniu, po czym dodać do zupy. Całość doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu aż marchewka będzie miękka.

Podawać z osobno ugotowanym makaronem typu nitki, posypane posiekaną natką pietruszki.
Rosół drobiowy
Notatki
Najbardziej tradycyjna zupka, podobno dobra na złe samopoczucie. Uwielbiam jak podczas gotowania w domu rozchodzi się zapach pietruszki i rosołku. Wspaniała na zimowe dni.
Ważne aby gotowa ją na małym ogniu. Dzięki temu będzie bardziej klarowna.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 101
Ocena: 4.77
Komentarze