Rolady
Kategoria: Coś na ząb,Wielkanoc,Boże Narodzenie
Dodano: 30 października 2012
Sposób przygotowania
Cebulkę, ogórki i kiełbasę pokroić na cienkie paseczki i odłożyć na talerzyk.
Mięso opłukać i rozbić na cienkie plastry. Posmarować z wierzchu musztardą. Z brzegu położyć kilka pasków cebuli, dwa kawałki ogórka i kiełbasy.
Roladę zwinąć, na końcu spinając szpilką do rolad. Posypać z obu stron przyprawami. Pozostałą cebulkę posiekać i włożyć do brytfanny. Do cebulki dołożyć rolady i delikatnie obsmażyć z obu stron. Następnie zalać bulionem, tak by je lekko przykrył. Dodać liście laurowe pieprz w ziarenkach i ziele angielskie. Dusić aż mięso będzie miękkie.
Na koniec wyjmujemy mięso i odkładamy na talerzyk.
Do kubka nalewamy do połowy letnią wodę, dodajemy 3 łyżeczki mąki pszennej, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej i porządnie mieszamy. Do kubeczka dolewamy wrzący wywar z rolad i intensywnie mieszając dolewamy zawartość kubka do brytfanny (można dodać śmietanę uprzednio ją hartując).
Gdy sos będzie gęsty wkładamy spowrotem rolady i jeszcze chwilkę podgotowujemy.
Podawać z kluskami śląskimi i surówką.
Przepis pochodzi z: rodzinnego zeszytu z przepisami.