Ptysie

Kategoria: Desery
Dodano: 26 czerwca 2013


Uparłam się któregoś razu, że zrobię ptysie. Mój upór był uzasadniony, bowiem byłam o nie proszona już od dawna, ale efekt moich dotychczasowych prób był niezadowalający. No i się uparłam, że będę robiła tak długo, aż zrobię takie dobre ptysie z masą taką, jak dawniej można było kupić w cukierni. Słodką, lepką i obklejającą całą buzię. Z białek :)

Robiłam je tak trzy dni. Kosz się zapełniał kolejnymi porcjami masy, aż w końcu Eureka! (OK, wiem, że okrzyk nie oznacza odkrycia, ale nie o tym mowa). Zrobiłam krem niemal taki jak sobie wymyśliłam. Do szczęścia zabrakło mi agaru, żeby masa nie była taka zbita, a bardziej piankowa, ale i tak wyszło nieźle.

Zatem Panie i Panowie, prezentuję moje najnowsze odkrycie (przepis nie jest mój, ale wykopany niemal spod ziemi, bo z najdalszych zakątków internetów :) ).

 

Składniki
Ciasto parzone:
 
  • 125g masła
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 4 jajka

 

Masa parzona z białek:

 

  • 3 białka
  • 200g cukru
  • 125ml wody
  • kwasek cytrynowy lub syrop malinowy - do smaku

 

 

Ptysie
Sposób przygotowania
Ciasto:

Do niedużego garnka nalewamy wodę i dodajemy masło. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mąkę. Całość (podgrzewając na wolnym ogniu) mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy ciasto będzie dobrze wymieszane i gładko odchodziło od łyżki, wówczas odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180oC.

Gdy masa jest już zimna wbijamy kolejno jajka, po dodaniu każdego mieszamy mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.

Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 30min.

Masa z białek:

Białka ubijamy na sztywną pianę. W między czasie z wody i cukru gotujemy syrop "do nitki"*. Następnie ubite białka zaczynamy ubijać na parze* i dodajemy syrop cukrowy i kwasek (lub syrop malinowy) do smaku. Na parze białka ubijamy ok. 20 min.

Ptysie:

Upieczone i ostudzone ciasto ptysiowe przekrawamy na pół. Masę białkową przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na każdy spód ciasteczka. Przykrywamy drugą odkrojoną połówką - czapeczką.

Można posypać cukrem pudrem.


Przepis na zaparzaną masę z białek pochodzi z: forum cincin.cc (od użytkowniczki BeataSz)
Ptysie
Notatki
* Aby ugotować syrop do nitki należy: wodę zagotować razem z cukrem, zamieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gotować tak na średnim ogniu, aż syrop, który nabierzemy łyżeczką, gdy przechylimy łyżeczkę nie będzie skapywał i nie poleci jak woda, tylko będzie na tyle gęsty, że będzie spływał z łyżeczki tworząc cieniutką nitkę.

Nie jest on zbyt gęsty, więc się nie ciągnie, ale też nie leje się jak woda, a tworzy właśnie taką niteczkę lecąc z łyżeczki.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 16
Ocena: 4.81
Komentarze
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 08-10-2015
Asiu, wydaje mi się, że powinnaś ów syrop gotować na bardzo małym ogniu (by woda mogła odparować) i nie za długo, bo wówczas zrobi się karmel. Mi za pierwszym razem wyszło dokładnie to samo co Tobie (długie szorowanie garnka w bonusie), za drugim zastosowałam się do wspomnianych wskazówek i było ok. Poza tym syrop po lekkim ostygnięciu gęstnieje, więc gorący nie musi być tak bardzo gęsty. Mam nadzieję, że za drugim razem się uda (no i, że nie zraziłaś się na tyle, że drugiego razu nie będzie). Serdecznie pozdrawiam.
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 08-10-2015
Maju, dziękuję za komentarz. Baardzo się cieszę, że ptyśki wyszły i smakowały :) Pozdrawiam
Komentarz
Asia recipe[napisał(a)]
dnia 06-10-2015
Próbowałam zrobić tą piankę i syrop nie wyszedł :( spalił się na karmel a mimo tego był nadal rzadki :( co robiłam źle?
Komentarz
maja recipe[napisał(a)]
dnia 25-09-2015
Super przepis ptysie wyszly przepyszne Jestem zachwycona bo nie ukrywam uwielbiam ta mase z bialek
Komentarz
Agnieszka recipe[napisał(a)]
dnia 29-04-2015
Wyszły doskonałe ☺ Dziękuję za przepis
Komentarz
magda recipe[napisał(a)]
dnia 03-04-2015
Witam,dzisiaj robiłam pierwszy raz mase z białek, troszeczkę inną- bez syropu z cukru, po prostu wsypalam cukier dodałam kwasku i szprycowałam rurki :) jutro sprawdze efekt, ale te ptysie na pewno zrobie :)
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 02-04-2015
Jolu, fantastyczny pomysl mi podsunelas. Mysle, ze z okazji jakiegos 'domowego' swieta go wykorzystam. Dziekuje i pozdrawiam :)
Komentarz
Jola recipe[napisał(a)]
dnia 30-03-2015
Parę lat temu, robiłam ptysie na wesele córki,były to łabędzie . Piekłam dodatkowo szyjki z główkami łabędzi. Wierzch z ptysi kroiłam na pól i były małe skrzydła. Krem był z białek z dodatkiem galaretek. Ptysie -łabędzie zrobiły furorę.
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 21-02-2015
Rozalio, syrop nie musi być malinowy. Możesz zastosować dowolnie inny, z tym, ze malinowy wydawał mi się mieć najbardziej wyrazny smak dlatego go użyłam.
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 21-02-2015
Weroniko, zdecydowanie odradzam. Poniewaz bialka ubija sie na parze dosyc dlugo, lepiej bedzie jesli zrobisz to wedlug przepisu. Obawiam sie, ze jesli zaczniesz je ubijac bezposrednio w garnku z grubym dnem (nawet w tym, do ktorego uprzednio wlewa sie wode), to sie szybko zetna i zamias piany wyjdzie jajecznica ;) Pozdrawiam
Komentarz
Rozalia recipe[napisał(a)]
dnia 20-02-2015
Czy strop musi być malinowy ?
Komentarz
Weronika recipe[napisał(a)]
dnia 20-02-2015
Hej mam pytanko: Czy zamiast "bijąc na parze" w dwóch warunkach to mogę wykorzystać ten specjalny do mleka ? Wiesz ten z podwójnym dnem do którego wlewa się wodę ?
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 12-02-2015
Łucjo, syrop wlewam zawsze gorący do białek, które uprzednio chwilę ubijam na parze. Dzięki temu białka są już nieco ogrzane, a syrop dalej jest lejący i nie gęstnieje. Pozdrawiam
Komentarz
łucja kaczmarek recipe[napisał(a)]
dnia 10-02-2015
ten syrop ma być goracy czy zimny ?
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 08-02-2015
Tak, z powodzeniem masło można zastąpić margaryną. Pozdrawiam
Komentarz
Aniaa recipe[napisał(a)]
dnia 02-02-2015
Czy zamiast masla moze byc margaryna Kasia?
Komentarz
Ela recipe[napisał(a)]
dnia 14-12-2014
Za pierwszym podejściem masa mi się udała. ..mega pyszne!!!smak dzieciństwa !!pozdrawiam
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 01-12-2014
Ula, trzymam kciuki, aby się udał :) Pozdrawiam serdecznie!
Komentarz
Urszula recipe[napisał(a)]
dnia 29-11-2014
Poszukiwałam tego przepisu i jak czas pozwoli to w okresie przedświątecznym wypróbuję, pozdrawiam :)
Komentarz
Magda recipe[napisał(a)]
dnia 28-10-2014
Już kiedyś próbowałam zrobić ten krem russel. Bez powodzenia. Tą wodę z cukrem trzeba gotować wieczność a i tak się nie udaje. Ile wam zajęlo ugotowanie syropu "do nitki"?
Komentarz
Magda recipe[napisał(a)]
dnia 28-10-2014
Już kiedyś próbowałam zrobić ten krem russel. Bez powodzenia. Tą wodę z cukrem trzeba gotować wieczność a i tak się nie udaje. Ile wam zajęlo ugotowanie syropu "do nitki"?
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 28-10-2014
Marto, bardzo mi przykro, ze ptysie nie wyszly, tym bardziej, ze wiem, ze jest przy nich troche pracy. Krem rzeczywiscie jest dosyc kaprysny i mi samej zaczal wychodzic dopiero po drugiej czy trzeciej probie. Z ciastem natomiast nie mialam nigdy problemow, a podobne pieke przy mini-ptysiach i eklerkach. Moze - jesli jeszcze kiedys zdecydujesz sie sprobowac - zacznij wlasnie od samego ciasta, nadzienie mozna zawsze zastosowac dowolne (bita smietane, kremy budyniowe czy nadzienia, ktore stosuje sie do rolad owocowych). Mam nadzieje, ze jeden przepis nie zrazi Cie do innych prob. Pozdrawiam
Komentarz
Marta recipe[napisał(a)]
dnia 20-10-2014
Z przykrością stwierdzam, że ptysie mi nie wyszły. Jestem mega zawiedziona. Ciasto musiałam piec dłuzej i nawet nawet ale krem? zupełna porażka. Nie wiem czy jeszcze kiedykolwiek odważę się zabrać za te ciastka. A szkoda :(
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 05-10-2014
bet, szczerze mówiąc nie pamiętam ile ptysiów mi wyszło z tego przepisu (robiłam je baaaardzo dawno temu), ale sądzę, że ok. 6-8 sztuk. Pozdrawiam
Komentarz
bet recipe[napisał(a)]
dnia 04-10-2014
super , ale na jaka ilos ptysi jest podany przepis?
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 09-04-2014
Cudownie! Bardzo się cieszę i dziękuję za informację. Pozdrawiam serdecznie
Komentarz
agnieszka recipe[napisał(a)]
dnia 05-04-2014
ptysie wyszły super, właśnie mój mąż siedzi obok mnie i się zajada, dzieki za przepis pozdrawiam.
Komentarz
Agnieszka recipe[napisał(a)]
dnia 05-04-2014
Dzięki , wszystko zrozumiałam :) POZDRAWIAM !
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 03-04-2014
Białka ubijamy na parze - czyli do garnka średniej wielkości nalewamy trochę wody i stawiamy go na maszynce na małym ogniu. Do tego średniego garnka z wodą wkładamy garnek mniejszy w którym znajdują się białka. Białka ubijamy w tym mniejszym garnku, podczas gdy woda w garnku większym (w którym stoi nasz mniejszy garnek) cały czas się gotuje, wytwarzając gorącą parę. Mam nadzieję, że jakoś sensownie to wytłumaczyłam. Pozdrawiam!
Komentarz
Agnieszka recipe[napisał(a)]
dnia 02-04-2014
co to znaczy, że białka ubijamy na parze?
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 22-03-2014
Dziękuję i pozdrawiam :)
Komentarz
Joanna recipe[napisał(a)]
dnia 21-03-2014
Absolutny strzal w dzesiatke, ptysie wychodza jak z cukierni :-)
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 07-02-2014
Moniko, syrop dodajemy ciepły. Ważne tylko by wlać go małym strumieniem, cały czas ubijając, a nie wszystko na raz. Pozdrawiam
Komentarz
Monika recipe[napisał(a)]
dnia 05-02-2014
witam a ten syrop ma być ostygnięty przed dodaniem do białek czy może być ciepły dziękuje za odp
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 11-11-2013
Bardzo się cieszę, że Ci smakowały. Ja uwielbiam je za smak , no i ten zawsze upaćkany kremem czubek nosa :)
Komentarz
iwona recipe[napisał(a)]
dnia 10-11-2013
Super ptysie od dawna mazylam o takim smaku dzieciństwa:)