Pierogi z kapustą i grzybami

Kategoria: Coś na ząb,Boże Narodzenie
Dodano: 30 października 2012
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki
FARSZ:
  • 300g suszonych grzybów
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • masło
  • sól
  • pieprz czarny w ziarenkach
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe

CIASTO:
  • 1kg mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 3 szkl. bardzo ciepłej wody
  • płaska łyżeczka soli
Pierogi z kapustą i grzybami gotowe
Sposób przygotowania
Kapustę namoczyć i przepłukać aby nie była zbyt kwaśna (można także zagotować, wykać całą wodę i gotować w świeżej).
Pokroić zalać niedużą ilością wody i doprawić pieprzem, solą, zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Dodać umyte i drobno pokrojone grzyby, podsmażoną na maśle cebulkę i gotować ok. 1,5h w razie potrzeby podlewając wodą.

Odstawić do ostygnięcia, odcedzić i dobrze odcisnąć z wody.

Mąkę zmieszać z solą, olejem i wodą wyrabiając jednolite ciasto. Podzielić je na pół - zapobiegnie to wysychaniu nadmiernej ilości ciasta. Jedną część owinąć w folię lub przykryć miską i odstawić na później, drugą część rozwałkować cienko, obficie posypując mąką, by się nie przyklejało.

Wykrawać koła szklanką lub maszynką do sklejania pierogów. Do środka każdego koła nakładać 1 łyżeczkę nadzienia, koło złożyć na pół i skleić brzegi. Gotowe pierogi odkładamy na czystą ściereczkę (można ją troszkę oprószyć mąką) i przykrywamy drugą ściereczką. Gdy skończy nam się jedna część ciasta, pierogi przygotowujemy z tej odłożonej.

Uklejone pierogi wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Od momentu wypłynięcia gotujemy ok. 7min. na małym ogniu, raz po raz mieszając. Po ugotowaniu odkładamy na durszlak i polewamy letnią wodą.

Jeżeli zamierzamy je zamrozić dobrze jest je po schłodzeniu polać olejem i przemieszać, by wszystkie były natłuszczone. Przekładamy do pojemnika i szczelnie zamykamy.
Pierogi z kapustą i grzybami
Notatki
Ciasto na pierogi zachwalałam już nie raz chociażby w przepisie na uszka - jeśli dobrze pamiętam. Nie klei się i jest łatwe w przygotowaniu. W wersji oszczędnej można zamiast grzybów suszonych dodać pieczarki wówczas pomijamy etap moczenia, a jedynie obrane i pokrojone podsmażamy razem z cebulką i wrzucamy do gotującej się kapusty. Reszta przepisu jest bez zmian.
Smacznego!
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze