Piernikowe Ludziki - Gingerbread Men

Kategoria: Muffiny i ciasteczka,Boże Narodzenie
Dodano: 10 grudnia 2012

Cudownie świąteczne, uśmiechnięte, tradycyjne ludziki. Mają piękny, korzenny aromat i wszystkie cechy większości pierniczków, czyli następnego dnia po upieczeniu są ... twarde :)
Na szczęście bardziej do pochrupania niż połamania zębów. Polecam je jednak jeść w dniu pieczenia lub po kilku dniach, bowiem kiedy poleżą przez parę dni stają się miekkie.
 
Składniki

CIASTECZKA:

 

  • 350g mąki pszennej
  • 175g jasnego, brązowego cukru
  • 100g margaryny
  • 1 jajko
  • 1 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki golden syrup
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

LUKIER:

 

  • 2 białka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 1/2 szklanki cukru pudru*
  • barwniki spożywcze
  • barwnik spożywczy – opcjonalnie (najlepszy jest w żelu lub proszku)
Piernikowe Ludziki - Gingerbread Men
Sposób przygotowania

CIASTECZKA:

 

Nagrzewamy piekarnik do 180oC.

 

Mąkę, masło, imbir i sodę mieszamy razem, aż do uzyskania sypkiej mieszaniny. Dodajemy cukier, syrop, jajko i zagniatamy jednolite ciasto. (Na początku ciasto będzie bardzo sypkie, z czasem będzie się robiło bardziej zwarte i jednolite wystarczy je odpowiednio długo zagniatać.)

 

Następnie wałkujemy ciasto na placek o grubości ok. 5mm i wykrawamy kształty ludzików lub inne.

 

Ciasteczka umieszczamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok.10 min. (można sprawdzić już po ośmiu minutach).

 

Studzimy na kratce. Po ostygnięciu dekorujemy lukrem królewskim.

 

LUKIER:

 

Mikserem ręcznym ubijamy na sztywno białka wraz z sokiem z cytryny lub ekstraktem z wanilii. Dodajemy przesiany cukier puder i na małych obrotach ubijamy do uzyskania gładkiej masy. Zwiększamy obroty miksera na wysokie i ubijamy jeszcze ok. 5 minut, aż masa będzie jednolita i lśniąca. Na koniec można dodać barwik i dokładnie wymieszać.

 

Przekładamy do rękawa cukierniczego i można zacząć dekorowanie (lukier na ciasteczkach zastyga po ok.15min.).

 

 

Przepis na ciasteczka pochodzi z:

mydish.co.uk (dodany: 20 grudnia 2011 tytuł: Gingerbread Men)

Przepis na lukier pochodzi z:

(nieznacznie zmieniony): foodnetwork.com (Gingerbread Cookies with Royal Icing Recipe)

Piernikowe Ludziki - Gingerbread Men
Notatki

*w oryginale było napisane 3 szklanki cukru pudru, przesiane

Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 4
Komentarze
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 29-01-2014
Ewo, masło powinno być nierozpuszczone, w temp. pokojowej (najlepiej wyjąć je dzień wcześniej z lodówki). Pozdrawiam
Komentarz
Ewa recipe[napisał(a)]
dnia 29-01-2014
Witam Proszę o informację czy masło(margaryna) ma być rozpuszczona czy nie?

OSTATNIO DODANE

Babka cytrynowa

kategoria Ciasta,Wielkanoc

Faworki

kategoria Desery

Gulasz wieprzowy

kategoria Coś na ząb

Pasztet wieprzowy

kategoria Domowej roboty,Wielkanoc,Boże Narodzenie

OSTATNIO SKOMENTOWANE