Pieczeń rzymska (klops)

Kategoria: Coś na ząb
Dodano: 30 października 2012

W smaku bardzo przypomina kotlety mielone, ale samo przygotowanie (nie licząc pieczenia) zajmuje mniej czasu, no i zamiast smażyć na tłuszczu pieczemy w piekarniku, co podobno jest zdrowsze ;)
Składniki
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 sucha bułka (namoczyć)
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • sól (ok. 1 płaskiej łyżeczki)
  • pieprz
  • 1 jajko
  • bułka tarta (opcjonalnie)
Pieczeń rzymska (klops) gotowe
Sposób przygotowania
Do misy wrzucić mięso, posiekaną drobno cebulkę, odciśniętą z wody bułkę, jajko i przyprawy. Wszystko razem wymieszać. Jeśli jest zbyt rzadkie dodać troszkę bułki tartej (można ją też użyć zamiast namoczonej bułki). Całość przełożyć do wyłożonej pergaminem formy keksówki.
Piec w 200oC przez ok. 1,5 godz.

Podawać z sosem (np. pomidorowym) lub jako cienkie plasterki do kanapek.


Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze