Pączki

Kategoria: Desery
Dodano: 30 października 2012

Pączki z tego przepisu wychodzą puszyste, mięciutkie i delikatne. Rewelacyjne!

Długo szukałam przepisu na smaczne pączki i znalazłam go w końcu na stronie o... wędlinach. Okazał się strzałem w przysłowiową dziesiątkę i na stałe wpisał się w menu na ostatki.
Pączki
Składniki
Proporcje na ok.12 pączków (można dwu- lub trzykrotnie zwiększyć):
 
  • 2 jajka
  • 650g mąki (typ 500 lub 550)
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 250ml ciepłego mleka
  • 30g drożdży
  • smalec lub olej do smażenia
  • nadzienie (stosuję konfiturę z róży lub dżem truskawkowy zmiksowany blenderem)
Pączki gotowe
Sposób przygotowania
Drożdże zasypujemy cukrem i rozcieramy. Dodajemy ciepłe mleko i mąkę - w ilości takiej, by po zmieszaniu masa była konsystencji gęstej śmietany. Całość z wierzchu oprószamy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia (na ok. 15min.).

Następnie dodajemy pozostałe składniki za wyjątkiem masła. Wyrabiamy gładkie ciasto, na koniec dodając lekko ciepłe, roztopione masło. Ponownie zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy kulę, wkładamy do oprószonej mąką misy i odstawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do podwojenia objętości (na ok.1,5h).
 

Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy wałkujemy na grubość ok. 1,5cm i wykrawamy koła o średnicy ok. 9cm.

 

Z każdego koła formujemy kulkę*, odkładamy złączeniem w dół na blacie posypanym mąką i lekko zgniatamy (dociskamy aby był kształtu lekko spłaszczonej kulki). Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 min.
 

Po wyrośnięciu smażymy pączki z obu stron na złoty kolor w tłuszczu nagrzanym do temp. ok. 170oC. Następnie odkładamy na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

 

Nadziewamy szprycą do pączków.

Lukrujemy jeszcze ciepłe. Jeżeli zamiast lukru ktoś woli z cukrem pudrem, wówczas posypujemy po ostygnięciu.

 

Lukier:

 

Cukier puder mieszamy z wodą do uzyskania jednolitej masy. Gęstość lukru zależy od proporcji wody w stosunku do ilości cukru pudru, więc można ją dowolnie modyfikować.

 


Przepis pochodzi z: www.wedlinydomowe.pl (tytuł: Pączki Abratka)
Notatki
*Pączki można nadziać jeszcze przed smażeniem. W tym wypadku na oddzielony fragment ciasta nakładamy nadzienie i owijamy je ciastem formując kulkę .

Ja z tego zrezygnowałam, ponieważ zdarzyło mi się, że pączki się nie "dopiekły" w środku, no i czasem jak nadzienie wypływa podczas smażenia to tłuszcz zaczyna pryskać. Wiem, że jest to kwestia wprawy i dobrego owinięcia nadzienia ciastem, ale jednak wolę wcześniej opisaną metodę.
 

Należy pamiętać, by tłuszczu było tyle, aby pączki mogły w nim spokojnie pływać, nie dotykając dna. Temperatura tłuszczu po włożeniu do niego surowych pączków spada, więc trzeba ją na bieżąco kontrolować.

 

Podczas smażenia pączki łątwo jest przewracać na drugą stronę za pomocą drewnianego, długiego patyczka do szaszłyków.


Dla najmłodszych łasuchów można również zrobić wersję mini :) Wówczas wykrawamy mniejsze koła, a po wyrośnięciu smażymy nieco krócej.

 
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze