Pączki Bamboloni

Kategoria: Desery
Dodano: 27 lutego 2014

Najbardziej delikatne pączki jakie robiłam i jakie jadłam. Wyszukałam je już rok temu na blogu Basi Ritz i jak do tej pory nie miałam czasu ich zrobić. Dziś przy okazji tłustego czwartku postanowiłam się za nie zabrać i przyznam, że są rewelacyjne. Absolutnie cudowne.
Smacznego!
Składniki
  • 550 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 250 ml lekko ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 100 g masła (roztopić i ostudzić)
  • tłuszcz do smażenia

 

  • nadzienie (można użyć nadzienia różanego, dżemu z truskawek zmiksowanego blenderem, kremu patissiere lub kremu z adwokatem.)
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek do którego rozkruszamy drożdże. Dodajemy szczyptę soli, łyżkę cukru i 3 łyżki mleka. Delikatnie mieszamy te składniki i odstawiamy na 10 -15 min w ciepłe miejsce.

Jajka roztrzepujemy w osobnej misce wraz z pozostałą częścią cukru i dodajemy do mieszanki z drożdżami. Następnie dodajemy mleko, ekstrakt z wanilii i całość dokładnie wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki.

Formujemy kulkę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 h.

Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm i wykrawamy koła szklanką o średnicy ok. 6-8 cm. Z każdego koła formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i odstawiamy na blachę oprószoną mąką. Uformowane pączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia.

Pączki smażymy na tłuszczu (używam oleju rzepakowego) o temp. 180oC.

Po ostygnięciu nadziewamy i oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy.


Przepis pochodzi z: kulinarnamekka.com
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 3
Ocena: 5
Komentarze