Sposób przygotowania
Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy rozprasowany czosnek i liście szpinaku (mogą być pokrojone). Doprawiamy solą, pieprzem i chwilkę smażymy. Następnie odstawiamy na bok (w razie potrzeby nadmiar soku po smażeniu odcedzamy na sitku).
Piekarnik nagrzewamy do 190oC. Przygotowujemy formę na muffiny (wykładamy papilotkami lub smarujemy tłuszczem i lekko posypujemy mąką).
Masło roztapiamy w niedużym garnuszku. Do gorącego masła dodajemy mleko, jajka i porządnie mieszamy trzepaczką.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, sól i chili. Wszystko mieszamy.
Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Do tego dodajemy serek ricotta, starty parmezan, podsmażone orzeszki pini, posiekane zioła i szpinak z patelni. Całość lekko mieszamy.
Masę przekładamy do przygotowanej formy na muffiny i posypujemy wierzch świeżo startym parmezanem.
Pieczemy ok. 20 min do suchego patyczka (ja musiałam przedłużyć czas pieczenia do pół godziny).
Upieczone muffiny wyciągamy z piekarnika, a po 10 min. przekładamy z foremek na kratkę do studzenia. Najlepsze są lekko ciepłe.
Przepis zaczerpnięty z : kulinarnamekka.com (tytuł: pożywne i pikantne muffinki ze szpinakiem & serkiem ricotta)