Muffiny ze szpinakiem, serkiem ricotta i orzeszkami pini

Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki
Dodano: 10 kwietnia 2014

Od jakiegoś czasu poszukiwałam przepisu na wytrawne muffinki. Strzałem w dziesiątkę okazał się przepis ze strony Basi Ritz. Co prawda przygotowanie jest bardziej pracochłonne niż w przypadku większości przepisów na muffiny, ale absolutnie warto. Babeczki są wilgotne, puszyste i bardzo pożywne. Pycha!
Muffiny ze szpinakiem, serkiem ricotta i orzeszkami pini
Składniki
Przepis na 12 muffinek:

Na początek:
 
  • 3 łyżki oliwy
  • 150 g  świeżego szpinaku (liście myjemy i pozbawiamy ogonków z łodygi)
  • 1 mały ząbek czosnku (obieramy, odkrajamy kiełek i przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy)
  • sól i pieprz - do smaku

 

Składniki płynne:

 
  • 60 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 średnie jajka

 

Składniki suche:

 

  • 280 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 suszona, malutka chili (pozbawiona pestek i drobniutko posiekana) - jeżeli ktoś lubi bardziej pikantne smaki, można dodać także pestki z papryczki

 

Dodatkowo:

 

  • 250 g serka ricotta
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • 3 łyżki orzeszków pini (można lekko podsmażyć na suchej patelni)
  • 4 łyżki świeżej, posiekanej bazylii
  • 2 łyżki świeżych, posiekanych drobno ziół: tymianek, rozmaryn, oregano majeranek
Muffiny ze szpinakiem, serkiem ricotta i orzeszkami pini gotowe
Sposób przygotowania
Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy rozprasowany czosnek i liście szpinaku (mogą być pokrojone). Doprawiamy solą, pieprzem i chwilkę smażymy. Następnie odstawiamy na bok (w razie potrzeby nadmiar soku po smażeniu odcedzamy na sitku).

Piekarnik nagrzewamy do 190oC. Przygotowujemy formę na muffiny (wykładamy papilotkami lub smarujemy tłuszczem i lekko posypujemy mąką).

Masło roztapiamy w niedużym garnuszku. Do gorącego masła dodajemy mleko, jajka i porządnie mieszamy trzepaczką.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, sól i chili. Wszystko mieszamy.

Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Do tego dodajemy serek ricotta, starty parmezan, podsmażone orzeszki pini, posiekane zioła i szpinak z patelni. Całość lekko mieszamy.

Masę przekładamy do przygotowanej formy na muffiny i posypujemy wierzch świeżo startym parmezanem.

Pieczemy ok. 20 min do suchego patyczka (ja musiałam przedłużyć czas pieczenia do pół godziny).

Upieczone muffiny wyciągamy z piekarnika, a po 10 min. przekładamy z foremek na kratkę do studzenia. Najlepsze są lekko ciepłe.



Przepis zaczerpnięty z : kulinarnamekka.com (tytuł: pożywne i pikantne muffinki ze szpinakiem & serkiem ricotta)
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 3
Ocena: 4.83
Komentarze