Muffiny z jabłkami i cynamonem

Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki
Dodano: 30 października 2012
Muffiny z jabłkami i cynamonem
Składniki
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki tartego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki tartego imbiru
  • 3/4 szkl. brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki masła (roztopić i ostudzić)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szkl. maślanki
  • 1,5 szkl. jabłek (obranych i pokrojonych w drobną kostkę)

Do posypania:
  • 3 łyżki grubo ziarnistego cukru
  • 0,5 łyżeczki tartego cynamonu
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 190oC. Przygotowujemy 12 foremek na muffinki. W małym naczyniu mieszamy składniki na posypkę, odstawiamy.

W średnim naczyniu mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i imbir.

W osobnym naczyniu mieszamy jajka z cukrem brązowym. Dodajemy roztopione masło, olej i ekstrakt z wanilii. Mieszamy. Do tego dodajemy na zmianę składniki suche i maślankę. Dodajemy jabłka i mieszamy niezbyt dokładnie tylko do momentu, aż jabłka będą pokryte masą.

Napełniamy foremki wykorzystując całą masę. Wierzch posypujemy obficie posypką.

Pieczemy 15-18min. do suchego patyczka.


Przepis pochodzi z: bakingbites.com (wpis z 16. lutego 2009)
Muffiny z jabłkami i cynamonem
Notatki
Muffinki są doskonałe - lekko wilgotne, cudownie pachnące, z chrupiącym, słodkim wierzchem. Drugi dzień po upieczeniu wierzch staje się również wilgotny, ale smak pozostaje równie wspaniały jak zaraz po upieczeniu.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 2
Ocena: 4.75
Komentarze