Muffiny z borówkami amerykańskimi lub jagodami

Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki
Dodano: 13 lipca 2014

Ostatnio byłam w jednej z popularnijszych kawiarni i oczekując na kawę zauważyłam muffiny z jagodami. Śliczne, pięknie wyrośnięte, wręcz wielkie (mając w pamięci niektóre z muffinek, które piekłam, a które wielkością niechętnie wychodziły ponad brzeg foremki... te były wobec moich niektórych plaskaczy ogromne). Nie trudno się domyślić, że gdy się tak w nie wpatrywałam mój apetyt rósł z każdą sekundą. Ponieważ jednak często wypieki kupowane w sklepach czy sieciowych kawiarniach są wypełnione różnegorodzaju spulchniaczami i innymi dodatkami (nie twierdzę, że tak było w tym przypadku) postanowiłam zrobić podobne w domu. Zdeterminowana, tuż po powroci włączyłam komputer i zaczęłam przeszukiwac internet by znaleźć przepis na takie cudne, wielkie, wilgotne muffiny. I oto są! Oto one. Piękne, ładnie wyrastające podczas pieczenia i pyszne. W 100% spełniły moje oczekiwania i nasyciły mój apetyt.
 
Muffiny z borówkami amerykańskimi lub jagodami
Składniki
Przepis na 12 muffinek:
 
  • 85 g masła
  • 3 szklanki + 2 łyżki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/4 szklanki cukru + troszkę do posypania przed pieczeniem
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mleka
  • 1 3/4 szklanki dzikich jagód lub borówek amerykańskich (ja użyłam tych drugich)
Muffiny z borówkami amerykańskimi lub jagodami gotowe
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 190oC. Formę na muffiny wykładamy papilotkami lub smarujemy tłuszczem.

Do dużej misy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy.

W osobnej misie ubijamy mikserem masło wraz z cukrem, aż będzie puszyste (ok. 3 min). Następnie dodajemy kolejno jajka i żółtka. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i jeszcze przez chwilkę miksujemy.

Do mieszanki ubijanej mikserem dodajemy na przemian przesianą wcześniej mąkę i letnie mleko. Zaczynamy od mąki i na mące kończymy (najpierw dodajemy troszkę mąki, potem mleko, znów mąkę...).

Do tak przygotowanego ciasta wsypujemy jagody i mieszamy delikatnie łyżką.

Masę przekładamy do przygotowanej formy. Na koniec posypujemy niewielką ilością cukru i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy ok. 30 min. do suchego patyczka i rumianego wierzchu.

Po upieczeniu muffinki studzimy ok. 15 min. w formie, po czym przenosimy na kratkę do studzenia i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.



Źródło przepisu: cozyzottagecute.com (tytuł: Sugar-Topped Blueberry Muffins) 
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 2
Ocena: 4.5
Komentarze
Komentarz
Ania recipe[napisał(a)]
dnia 26-09-2014
W końcu moje muffiny nie opadły, zmieniłam tylko to, że dałam po prostu dwa jajka, muffiny wyszły pięknie wyrośnięte i pyszne. Dziękuje!