Muffiny piernikowe
Kategoria: Muffiny i ciasteczka,Boże Narodzenie
Dodano: 30 października 2012
Sposób przygotowania
Składniki suche czyli mąkę, cukier, kakao, przyprawę i sodę mieszamy w jednej misce. W osobnym naczyniu mieszamy składniki mokre tj. jajka, olej, mleko i miód. Następnie łączymy ze sobą składniki z obu naczyń i mieszamy wszystko razem.
Do formy na muffiny wkładamy papilotki, a jeśli korzystamy z silikonowych foremek wówczas należy je wysmarować tłuszczem.
Foremki napełniamy niemal po brzegi, tak, by cała masa została podzielona na 12 porcji.
Pieczemy ok. 20 min. w 200oC.
Po tym czasie upewniamy się czy są już upieczone wbijając drewniany patyczek.
Gdy ostygną można polać je czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Przed podaniem należy odczekać aż czekolada zastygnie.
Przepis pochodzi z: kulinarne.info
Notatki
Pyszne, w smaku przypominające świąteczny piernik, a znacznie szybsze w przygotowaniu. Warto dodać trochę bakalii dla wzbogacenia smaku.
Ja zrezygnowałam z polewy czekoladowej, na rzecz szybszego w przygotowaniu kakaa.
W przepisie zmieniłam minimalnie ilość przyprawy korzennej - z dwóch na 1,5 łyżki, dzięki czemu smak korzenny jest zachowany, a nie jest zbyt intensywny.