Muffiny "Marmurkowe"

Kategoria: Muffiny i ciasteczka
Dodano: 30 października 2012
Składniki
  • 280 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakao
Muffiny "Marmurkowe"
Sposób przygotowania
Mąkę, proszek, sól i cukier wsypać do jednej miski i wymieszać, w osobnym naczyniu umieścić wszystkie mokre składniki (jak jajka, mleko...) i wymieszać. Następnie połączyć ze sobą składniki suche i mokre i zamieszać tylko do połączenia składników (niezbyt dokładnie).
Połowę masy odłożyć, a do drugiej połowy dosypać kakao i wymieszać.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami (niekoniecznie) i nakładać do każdej z nich na przemian masę jasną i ciemną.

Piec ok. 20 min. w 200oC.


Przepis pochodzi z: atinabc.blox.pl
Muffiny "Marmurkowe"
Notatki
Skusiłam się na ten przepis w poszukiwaniu pomysłu na szybki deser. Wyszły małe "babeczki marmurkowe" zarówno w smaku jak i w wyglądzie...tyle że mniej zachodu z przygotowaniem.
Jedne z niewielu babeczek na które skusiły się moje łakomczuchy.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 0
Ocena: 5
Komentarze