Muffiny jogurtowe

Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki
Dodano: 27 marca 2013

Babeczki jogurtowe wykorzystałam do zrobienia muffinek wielkanocnych. Są bardzo proste w wykonaniu i niezawodne. Pasują do chyba wszystkich kremów, same natomiast mają posmak tradycyjnej babki piaskowej, o bardziej mięsistym wnętrzu. Są mało wilgotne, ale nie sypkie.
Składniki
Składniki suche:
  • 400g mąki tortowej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 16g cukru waniliowego

Składniki mokre:
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. jogurtu naturalnego
  • 50g masła
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
Muffiny jogurtowe gotowe
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Przygotowujemy formy na muffiny.

Składniki suche mieszamy razem, dodajemy kolejno składniki mokre za każdym razem dokładnie mieszając.

Napełniamy papilotki do połowy ich wysokości i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy ok.20-30 min. do suchego patyczka.

Po upieczeniu studzimy na kratce, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


Przepis pochodzi z: ublizniaka.blogspot.com
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 7
Ocena: 3.36
Komentarze
Komentarz
Ola recipe[napisał(a)]
dnia 12-02-2019
A masło ma być roztopione? I wszystko miksujemu czy mieszamy łyżką?
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 12-02-2019
Masło powinno być o temp. pokojowej. Można zmiksować lub wszystko dobrze utrzeć w makutrze.
Komentarz
magda recipe[napisał(a)]
dnia 02-04-2015
Piekłam dzisiaj muffinki z tego przepisu. dzieci w niebo wzięte, robi się szybciutko, piecze też, a znikają jeszcze szybciej. Dziękuję za przepis:)
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 28-11-2014
Dziękuję :)
Komentarz
xosqa_ recipe[napisał(a)]
dnia 27-11-2014
Naprawdę pyszne, mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz, cieszą i wzrok i podniebienie :-) Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a znikają jeszcze szybciej! ;-) Przepis wart polecenia :-D