Muffinki sowy

Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki
Dodano: 31 października 2013

Sówki to taki tegoroczny wstęp do Halloween. Są bardziej urocze niż straszne, a jednak to ich "HUUU HUUU" zawsze towarzyszy upiornym sceneriom. Te na szczęście są bardziej przyjazne niż groźne, a co najważniejsze są słodkie (dosłownie i w przenośni) :)
Muffinki sowy
Składniki
Na muffiny:
 
  • 200 g mąki
  • 100 g brązowego cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 80 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 80 g posiekanej gorzkiej czekolady


Ponad to:
 
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ciasteczka Oreo
  • draże m&m (okrągłe, bez orzeszków)
Sposób przygotowania
Przygotowujemy muffiny z tego przepisu.

Gdy muffinki się pieką przyrządzamy masę:
śmietankę doprowadzamy do wrzenia po czym zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszamy razem aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy (w razie problemów z całkowitym roztopieniem czekolady, całość można lekko podgrzać).
Odstawiamy do ostygnięcia.*

Ostudzone muffiny smarujemy masą, na wierzch każdej muffiny układamy dwa ciasteczka Oreo (rozdzielone na pół, przy czym wykorzystujemy tylko połówkę z białym nadzieniem). Na każde ciasteczko układamy jednego czarnego lub brązowego m&m'sa, a pomiędzy ciasteczka wtykamy bokiem jednego czerwonego.

Smacznego!


Źródło inspiracji: internet.
Notatki
* Masa po jakimś czasie zaczyna twardnieć. Jeśli zrobi się zbyt twarda, można ją ponownie lekko podgrzać.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze