Mincemeat

Kategoria: Domowej roboty,Boże Narodzenie
Dodano: 07 grudnia 2013

Mincemeat to jeden z najpopularniejszych składników wykorzystywanych w przepisach bożonarodzeniowych w krajach anglosaskich. Zazwyczaj jest przygotowany z różnego rodzaju suszonych owoców, brandy lub rumu i orzeszków, choć nie tylko. Ja wybrałam przepis, który najbardziej mnie przekonał. Niestety w Polsce może być kłopot z kupieniem niektórych składników, choć z powodzeniem można część z nich pominąć lub zastąpić innymi. Zresztą, przepisów na mincemeat jest wiele, więc nie warto rezygnować, tym bardziej, że przygotowanie nie jest takie trudne, jak się na początku może wydawać.

Warto wspomnieć, że cudownie pachnie podczas przygotowywania :)
 
Mincemeat
Składniki
  • 1 jabłko Bramley (może być Ligol)
  • 100 g rodzynków sułtanek
  • 75 g rodzynków koryntek
  • 75 g suszonej żurawiny
  • 175 g rodzynków tradycyjnych
  • 100 g pokrojonej w kostkę skórki kandyzowanej (z pomarańczy, cytryny lub/i grejpfruta)
  • 25 g orzeszków pekan (posiekanych)
  • 100 ml ciemnego rumu
  • drobno starta skórka z jednej pomarańczy
  • drobno starta skórka z jednej cytryny
  • świeżo wyciśnięty sok z dwóch pomarańczy
  • świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 175 g ciemnego cukru muscovado
  • 100 g startego vegetable suet* (opcjonalnie)

 

(Wszystkie powyższe suszone owoce można zastąpić mieszanką owoców Luxury Fruit Mix - Shamrock, wówczas dodajemy jej ok. 550g)

Mincemeat gotowe
Sposób przygotowania
Wszystkie suszone owoce siekamy nożem, by je nieco rozdrobnić.
Umieszczamy je w garnku i dodajemy pozostałe składniki oprócz cukru muscovado i vegetable suit.

Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. od czasu do czasu mieszając. W tym czasie owoce powinny troszkę napęcznieć, a ilość płynów powinna się zredukować, ale całość nie powinna być za bardzo sucha (trzeba uważać, by się nie przypaliło).

Odstawiamy do ostygnięcia, a gdy już będzie dostatecznie chłodne dodajemy cukier muscovado i vegetable suet.

Tak przygotowany mincemeat można odrazu wykorzystać do innego przepisu lub spasteryzować w słoiczkach i przechowywać do sześciu miesięcy.


Przepis pochodzi z: deliciousmagazine.co.uk
 
Mincemeat
Notatki
* vegetable suet to mieszanka tłuszczów roślinnych (roślinny odpowiednik smalcu), bardzo często wykorzystywany w kuchni krajów anglosaskich. W Polsce raczej niedostępny, natomiast można go pominąć w przepisie lub zamówić przez internet (ja użyłam marki Atora).
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 2
Ocena: 5
Komentarze