Migdałowe babeczki wielkanocne

Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki,Wielkanoc
Dodano: 01 kwietnia 2013

Kolejny przepis z serii wielkanocnych babeczek. Tym razem bardziej "wykombinowany" bo zawiera marshmallow fluff, czyli krem, do którego przepis znajdziecie w zakładce domowej roboty i który dla ułatwienia podlinkowałam.

Jak to często bywa przed świętami, i tym razem dodaję przepisy z pewnym poślizgiem. A wraz z przepisem przekazuję Wam spóźnione, ale najserdeczniejsze życzenia zdrowych, pogodnych i... ciepłych Świąt Wielkanocnych. Dużo uśmiechu, pysznych wypieków i trochę oddechu w tym świątecznym pośpiechu :)

Wesołego Alleluja!
 
Składniki
Na babeczki:
  • 150g masła
  • 3 jajka
  • 150g cukru pudru
  • 110g mąki typu self-rasing
  • 55g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów

Krem:
Do dekoracji:
  • wiórki czekolady (pokroiłam pół tabliczki czekolady mlecznej)
  • jajeczka czekoladowe
Migdałowe babeczki wielkanocne gotowe
Sposób przygotowania
Muffiny:

Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Przygotowujemy formę na 12 muffin.

Masło, jajka i cukier ubijamy na puszystą masę, dodajemy przesiana mąkę, zmielone migdały i ekstrakt migdałowy. Całość dokładnie miksujemy.

Masę nakładamy do papilotek i pieczemy ok.15 min do suchego patyczka.
Studzimy w foremce przez 5min, po czym przekładamy na kratkę do studzenia i odkładamy do całkowitego ostygnięcia.

Krem:

Masło ubijamy na gładką masę. Dodajemy przesiany cukier puder i mieszamy aż masa będzie jednolita. Na koniec dodajemy marshmallow fluff i ekstrakt waniliowy i całość dokładnie mieszamy.

Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskamy na muffiny. Posypujemy kawałkami pokrojonej czekolady, a na wierzch układamy jajeczka.


Przepis pochodzi z: Książeczki "The Little Book of Cupcakes" wydanej przez Bromleigh House, która jest częścią serii The Pocket Home Baking Collection
Migdałowe babeczki wielkanocne
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 4
Komentarze