Marshmallow fluff

Kategoria: Domowej roboty
Dodano: 01 kwietnia 2013

Marshmallow fluff znany też jako marshamllow creme, to krem, który często pojawia się w przepisach na krem do cupcake'ów, czyli babeczek z kremem. Niezbyt zdrowy syrop kukurydziany  można z powodzeniem zastąpić golden syrup lub płynnym karmelem, choć wersji ostatniej jeszcze nie wypróbowałam. Warto spróbować, chociaż dla samego przepisu na pyszne babeczki.
Składniki
  • 3 białka jajka kurzego
  • 2 szklanki syropu kukurydzianego (zastąpiłam 120ml golden syrup)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szkl. przesianego cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Marshmallow fluff
Sposób przygotowania
W dużej misce ubijamy białka jajek, dodajemy sól i syrop i dalej ubijamy. Cała masa powinna podwoić swoją objętość i - jeśli stosujemy syrop kukurydziany - być dość sztywna.*

Na koniec zmniejszamy obroty miksera i małymi porcjami dodajemy przesiany cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy ekstrakt z wanilii.

Gotową masę można od razu użyć bezpośrednio do przepisów lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do dwóch tygodni.


Przepis pochodzi z: whatscookingamerica.net
Notatki
*Ja użyłam golden syrup i masa była bardziej płynna, o smaku lekko karmelowym (przez to, że nie była taka sztywna do przepisów, gdzie jest konieczna używam jej mniej niż jest podane w oryginalnym przepisie).
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 0
Ocena: 5
Komentarze
Komentarz
NebUAqBJXC recipe[napisał(a)]
dnia 06-06-2013
Wow, great post.Much thanks again. Want more.

OSTATNIO DODANE

Babka cytrynowa

kategoria Ciasta,Wielkanoc

Faworki

kategoria Desery

Gulasz wieprzowy

kategoria Coś na ząb

Pasztet wieprzowy

kategoria Domowej roboty,Wielkanoc,Boże Narodzenie

OSTATNIO SKOMENTOWANE