Sposób przygotowania
Pomarańcze dokładnie myjemy, a następnie obieramy ze skórki (w sposób pokazany na zdjęciu lub tak, jak jabłko).
Wskazówka: jeżeli mamy nożyk do obierania skórek z cytrusów, wówczas warto jedną pomarańczę oskrobać najpierw tymże nożykiem (pomarańczową skórkę zostawiamy), a następnie obrać z białej części. Jeżeli nie mamy takiego nożyka, wówczas lepiej wszystkie pomarańcze obrać tak jak jest pokazane na zdjęciu, a następnie skórkę jednej z nich pozbawić tej białej części i odłożyć.
Z obranych pomarańczy wykrawamy miąższ tak, by omijać skórkę rozdzielającą jej części. Miąższ warto wykrawać nad miską, gdyż sok, który będzie kapał podczas tej czynności, przyda się potem do przepisu.
Wykrojony miąższ drobno kroimy i wrzucamy do garnka, dodajemy sok zebrany podczas wykrawania (powinno wyjść ok. 780 g miąższu wraz z sokiem).
Skórkę z jednej pomarańczy pozbawiamy białej części, a następnie kroimy na cienkie paseczki. Dorzucamy do garnka z miąższem. Dodajemy cukier.
Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż połowa płynu odparuje - powinno zostać ok. 0,5 l płynu. Mieszamy od czasu do czasu. (Po kilku pierwszych minutach gotowania całość wygląda jak zupa, z czasem, gdy płynu jest coraz mniej warto zmniejszyć troszkę ogień i nieco częściej mieszać).
Na koniec dodajemy sok z jednej cytryny.
Gorącą marmoladę przekładamy do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Notatki
Jeżeli chcemy uzyskać bardziej gorzką marmoladę, wówczas można dodać skórkę z dwóch pomarańczy, a jeżeli łagodniejszą w smaku i słodszą, to wystarczy dodać skórkę tylko z połowy owocu.