Lukier królewski (do dekoracji ciasteczek)

Kategoria: Domowej roboty
Dodano: 01 grudnia 2013

Najbardziej klasyczny i prosty w przygotowaniu lukier. Nie rozmazuje się i można dowolnie dobierać jego konsystencję (poprzez dodanie wody lub cukru pudru), a także rysować dowolne kształty. Stosunkowo szybko zastyga.
Niezwykle przydatny podczas  świątecznych wypieków.
Składniki
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 1/2 szklanki cukru pudru*
  • barwniki spożywcze
  • barwnik spożywczy – opcjonalnie (najlepszy jest w żelu lub proszku)
Sposób przygotowania

Mikserem ręcznym ubijamy na sztywno białka wraz z sokiem z cytryny lub ekstraktem z wanilii. Dodajemy przesiany cukier puder i na małych obrotach ubijamy do uzyskania gładkiej masy. Zwiększamy obroty miksera na wysokie i ubijamy jeszcze ok. 5 minut, aż masa będzie jednolita i lśniąca. Na koniec można dodać barwik i dokładnie wymieszać.

 

Przekładamy do rękawa cukierniczego i można zacząć dekorowanie (lukier na ciasteczkach zastyga po ok.15min.).

 

 

Przepis zaczerpnięty z: foodnetwork.com (Gingerbread Cookies with Royal Icing Recipe)

Notatki
*w oryginale było napisane 3 szklanki cukru pudru, przesiane
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 0
Ocena: 5
Komentarze