Leniwe

Kategoria: Coś na ząb
Dodano: 30 października 2012

Stosunkowo szybkie w przygotowaniu, lubiane chyba przez większość maluchów i dorosłych. Mi zawsze kojarzą się z przedszkolnymi obiadami. Można je podawać ze śmietaną, roztopionym masłem i posypane cukrem lub podsmażoną bułką tartą z cynamonem i cukrem... Mniam :)
Składniki
  • 250g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mąki
  • pół op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
Leniwe
Sposób przygotowania
Twaróg zmielić (niewymagane, ja tego nie robię), dodać jajko, cukier waniliowy, sól i zmieszać aż do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać mąkę i zagnieść. Wytoczyć długi, cienki wałek i pokroić go na małe kawałki.

Zagotować wodę z solą i wrzucać partiami pokrojone kawałki. Od momentu wypłynięcia na wierzch gotować ok. 3-5min.

Można podawać z roztopionym masłem i posypane cukrem lub z podsmażoną na maśle bułką tartą albo w dowolnej wersji smakowej*  ;)

Przepis pochodzi z: dodajiwymieszaj.blox.pl
Leniwe
Notatki
* Przepis na bułkę tartą z cynamonem do polania:
  • ​1/2 kostki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ​1 łyżeczka cynamonu
​Roztapiamy masło na patelni, dosypujemy bułkę i cynamon, a następnie chwilkę podsmażamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy leniwe, mieszamy i wykładamy na talerz.

Smacznego!
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 0
Ocena: 5
Komentarze