Kruche ciasteczka z dżemem (wyciskane)

Kategoria: Muffiny i ciasteczka
Dodano: 26 czerwca 2013


Jakiś czas temu wypatrzyłam na promocji wyciskacz do ciasteczek Wilton'a. Kupiłam go kożystając z okazji, ale leżał sobie tak zapomniany przez dłuższy czas w moim składziku. Ponieważ korciło mnie by go w końcu wypróbować, więc wspomagając się przepisem dorotus w końcu użyłam mój nowy nabytek. Pomysł okazał się być strzałem w dziesiątkę, ponieważ przepis jest prosty i nie wymagał ani wiele czasu, ani zbytniego kombinowania, a wyciskacz spisał się wyśmienicie, bo gęste ciasto bez trudu wychodziło tworząc ładne wiatki na blasze.

Moja starsza wersja wysłużonego już wyciskacza z tłoczkiem została użyta do nakładania dżemu i tak oto zapoczątkowałam nowy rozdział mojego pieczenia, czyli ciasteczka wyciskane, z którymi wcześniej niewiele miałam do czynienia.

Przepis zdecydowanie warty polecenia ze względu na swoją prostotę i absolutną delikatność i kruchość ciastek. Mniam!

 

Składniki
  • 220g masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • ok. 3łyżki dżemu lub konfitury wiśniowej (w oryginale jest podana marmolada)
Kruche ciasteczka z dżemem (wyciskane)
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180oC

Mało miksujemy na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy kolejno cukier, żółtka i ekstrakt z wanilii. Małymi porcjami dodajemy mąkę - pszenną i ziemniaczaną i sól.

Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję przekładamy je do rękawa cukierniczego lub wyciskacza do ciasteczek.

W obu przypadkach można użyć końcówki w kształcie gwiazdki i wyciskać ciasteczka w kształcie koła (zataczając ślimaka od środka do zewnątrz) lub - jeśli używamy wyciskacza do ciasteczek jak w moim przypadku - dobieramy końcówkę w kształcie kwiatka.

Ciasteczka wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdego z nich wyciskamy zmiksowany blenderem dżem.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 12 min.

Po upieczeniu studzimy na kratce.


Przepis zaczerpnięty z: mojewypieki.com
Notatki
Ciasteczka można wyciskać zarówno przy użyciu rękawa cukierniczego jak i wyciskacza do ciasteczek. Opcja druga jest o wiele wygodniejsza, a naj mniej siły potrzeba w przypadku wyciskacza nie z tłoczkiem, a z "rączką", chociaż wszystkie trzy metody są jak najbardziej sprawdzone. Kwestia wygody i tego który sprzęt posiadamy.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 11
Ocena: 3.91
Komentarze
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 27-04-2015
Dziekuje :)
Komentarz
tajemnicza recipe[napisał(a)]
dnia 17-04-2015
Wyglądają smakowicie
Komentarz
Ania recipe[napisał(a)]
dnia 05-02-2015
Lepszych nigdy nie jadłam!
Komentarz
magda recipe[napisał(a)]
dnia 01-02-2015
wygladaja przepysznie!biore sie wiec do pracy!
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 08-10-2013
Bardzo się cieszę :)
Komentarz
Aga recipe[napisał(a)]
dnia 08-10-2013
Pyszne