Kapuśniak

Kategoria: Zupy
Dodano: 31 stycznia 2013

 

Kapuśniak, to jedna z tych zup, do których wracam co jakiś czas, najczęściej po długiej przerwie i zawsze po takim czasie mam na nią ogromną ochotę. Tak było i tym razem, z tym, że ostatnim razem gdy jadłam kapuśniak, gotowała go moja mama. Zresztą jakoś moja ochota na kapuśniak zawsze się dziwnie zbiegała z odwiedzinami mamy :)

 

Teraz stanęłam przed wyzwaniem ugotowania go po raz pierwszy i przyznam, że byłam zachwycona efektem. Każdy mój kubek smakowy zachwycał się rezultatem i tym razem to ja miałam ochotę zaprosić mamę na tę zupkę.

 

Jest to chyba zupełnie podstawowa wersja tejże zupy i pewnie ilu kucharzy, tyle jej wersji. Chętnie poznam Wasze wariacje tego dania.

 

Składniki
  • 3-4 l bulionu warzywnego:

     · 2 marchewki

     · korzeń pietruszki

     · kawałek pora

     · ćwiartka selera

     · liść laurowy
     · sól

     ·  kilka ziaren pieprzu czarnego

     · klika ziaren ziela angielskiego

 

  • 5 średnich ziemniaków
  • 0,5kg kiszonej kapusty
  • 100g wędzonego boczku
  • 1 mała cebula

  • olej (lub masło)
  • 2 łyżki mąki pszennej
Kapuśniak gotowe
Sposób przygotowania

Do gotującego się bulionu dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu.

 

Boczek kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, po czym wrzucamy do zupy.

 

Kapustę płuczemy (niekoniecznie, ale dzięki temu nie będzie tak bardzo kwaśna), szatkujemy i gdy warzywa będą miękkie dodajemy do gotującego się wywaru.

 

Na koniec posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoto (można na maśle, ale trzeba uważać, by się nie przypaliło) i dodajemy mąkę pszenną. Robimy zasmażkę, którą dodajemy do zupy.

 

Całość gotujemy jeszcze chwilkę, po czym zdejmujemy z ognia.

 

Można podawać z pieczywem.

Notatki
Do kapusty można dodać kminek, wówczas należy go dosypać gdy dodamy kapustę do bulionu.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze