Sposób przygotowania
Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Białka ubić osobno na sztywną pianę.
W osobnej misce wymieszać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiać przez sito.
Do masy z żółtek dodać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Następnie delikatnie mieszając dodawać na przemian pianę z białek i przesianą mąkę.
Gotową masę wylać na dużą blachę z piekarnika wyłożoną pergaminem i nadać jej kształt prostokąta.*
Piec w temp. 190oC przez ok.10-15min
Upieczony biszkopt przełożyć na czystą ściereczkę, zwinąć w rulon i pozostawić do ostygnięcia.**
2/3 szkl. jagód rozgnieść z cukrem kryształem. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę. Na koniec dodać jagody rozgniecione z cukrem i pozostałą 1/3 szkl. całych jagód delikatnie mieszając łyżką.
Ostudzone ciasto rozwinąć, posmarować jagodową masą, ponownie zwinąć i wstawić do lodówki.
Podawać dobrze schłodzone.
Przepis pochodzi z: slodkieimpresje.blox.pl
Notatki
*Do pieczenia najlepiej wykorzystać blachę piekarnikową (tą dużą), bo w przeciwnym razie ciasto urośnie wysokie, a tu najbardziej sprawdza sie niskie i duże
**Jeżeli zamiast kanapki robimy roladę pieczony biszkopt należy przełożyć na czystą ściereczkę, zwinąć w rulon i pozostawić do ostygnięcia.
***Do rolady: ostudzone ciasto rozwinąć, posmarować jagodową masą, ponownie zwinąć i wstawić do lodówki.