Drożdżówki z serem

Kategoria: Pieczywo
Dodano: 30 października 2012
Składniki
CIASTO:
  • 30g drożdży świeżych* (lub 8,4g instant**)
  • 500g mąki
  • 1 jajko
  • 70g cukru
  • 260g mleka (letniego)
  • 50g masła - roztopić i ostudzić

NADZIENIE:
  • 250g sera białego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • cukier waniliowy 1,5 - 2 op
Drożdżówki z serem gotowe
Sposób przygotowania
*Gdy używamy drożdży świeżych:
Drożdże zasypać cukrem i rozetrzeć. Dodać 3 łyżki mąki i mleko, zamieszać. Odstawić na 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiać ciasto aż będzie jednolitej konsystencji. Na koniec dodać roztopione i ostudzone masło i ponownie dobrze zagnieść. Dalej postępujemy jak w trzecim akapicie.

**Gdy używamy drożdży instant:
Drożdże wymieszać z mąką, odstawić. W osobnym naczyniu utrzeć jajko z cukrem i dodać mleko. Cały czas ucierając wsypywać stopniowo mąkę. Na koniec dodać roztopione i studzone masło i zagniatać aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Dalej postępujemy jak niżej.

Przykrywamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie zagniatamy je ponownie i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na całkiem duży prostokąt.

Smarujemy je z wierzchu serem i składamy do środka na trzy części jak kartkę do podłużnej koperty. (Górny brzeg składamy do środka przykrywając 2/3 ciasta, dolny brzeg kładziemy ku górze na złożonej części ciasta).

Całość kroimy na ok. 13 pasków. Każdy z nich zakręcamy dwukrotnie (u dołu i u góry) i kładziemy na wyłożoną papierem blachę.

Na koniec można przesmarować jajkiem roztrzepanym z jedną łyżką mleka.

Piec ok. 20 min w 200oC
Drożdżówki z serem
Notatki
Cudownie pachnące, mięciutkie drożdżóweczki. Puszyste ciasto i lekko serowy smak. Następnym razem podwoję ilość nadzienia serowego i może uda mi się wrzucić kilka zdjęć ze sposobu zwijania bułeczek.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 4
Ocena: 4.5
Komentarze