Drożdżowa strucla makowa

Kategoria: Ciasta,Boże Narodzenie
Dodano: 30 października 2012

Bardzo smaczna i stosunkowo łatwa strucla. Zwykle jestem sceptycznie nastawiona do wypieków z gazet i książeczek, ale tym razem jestem miło zaskoczona i z pewnością zachęciło mnie to do wypróbowania innych przepisów z tej serii.
 
Składniki
  • 1/4 szkl. oleju
  • 50g świeżych drożdży
  • 100g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 całe jajko
  • szklanka mleka
  • 500g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100g masła
  • 1 puszka masy makowej z bakaliami
  • roztrzepane białko

Kruszonka:
Drożdżowa strucla makowa
Sposób przygotowania
Masło stopić i ostudzić. 

Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać połową cukru pudru i rozgnieść. Dodać olej, żółtka, jajko i dokładnie wymieszać.

Następnie dolać lekko podgrzane mleko, mąkę, sól i wyrobić ciasto. Dodać stopione masło i jeszcze raz zagnieść.

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Po tym czasie zagnieść ponownie. Piekarnik rozgrzać 180oC.

Ciasto podzielić na dwie części, a każdą z nich rozwałkować na prostokąt o długości formy. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i rozsmarować masę makową (pół puszki na jeden prostokąt).

Delikatnie zwijać smarując ciasto białkiem. Brzegi ciasta skleić. Taki wałek przekroić na pół pozostawiając 1/6 ciasta nieprzekrojoną. Rozkrojone części zapleść w "warkocz". Na koniec rozkroić pozostałą część ciasta i dokończyć zaplatanie.

Obie strucle umieścić delikatnie w prostokątnej formie tak, aby były przedzielone papierem. Można też piec w dwóch osobnych keksówkach.

Składniki kruszonki zmieszać ze sobą i rozkruszyć w palcach. Wierzch każdej strucli posmarować białkiem i posypać kruszonką.

Piec w 180oC przez ok. 60min.
Na koniec sprawdzić patyczkiem, czy w środku są dobrze upieczone.

Jeśli z wierzchu bardzo się przyrumieniły, a środek wymaga dopieczenia można owinąć szczelnie całą formę folią aluminiową i podpiec tak jeszcze, aż środek się dobrze upiecze.



Źródło przepisu: książeczka pt: "Serniki, makowce, szarlotki" Janiny Kaczorek (nr.12/2011; indeks 352985; str.54-55)
Drożdżowa strucla makowa
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 0
Ocena: 5
Komentarze