Cztery sposoby na świąteczne ciasteczka

Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki,Boże Narodzenie
Dodano: 29 listopada 2013

Już od dawna szykowałam się, by dodać coś świątecznego. Brak czasu i mnóstwo obowiązków sprawiło, że póki co na kuchennych półkach zgromadziłam spory asortyment składników na świąteczne wypieki i dania, a na wykonanie trzeba było cierpliwie poczekać, aż znajdę "5 min".

Teraz jednak zaczyna się grudzień, w radiu zaczynają pobrzmiewać pierwsze w tym roku świąteczne piosenki, a sklepy od dawna nie dają zapomnieć o nadchodzących świętach, więc pora by i na stronie zawitał świąteczny klimat.
Zaczynamy od ciasteczek. Wyjątkowych, bo każdy może dobrać je pod swój gust - jest to bowiem przepis, który można zrobić na cztery sposoby. (Wszak za kilka dni przydadzą mi się by zostawić je na talerzuku wraz ze szklanką mleka dla specjalnego gościa w czerwonym kubraczku ;)
 
Cztery sposoby na świąteczne ciasteczka
Składniki
  • 127 g masła (o temp. pokojowej)
  • 1 2/3 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka (o temp. pokojowej)
  • 3 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 lukru królewskiego

 

Dodatkowo można użyć:

  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 szklanka kakaa
  • 3 łyżeczki otartej skórki z cytryny

 

Przepis na lukier -> Lukier królewski.

Cztery sposoby na świąteczne ciasteczka gotowe
Sposób przygotowania
1) Na ciasteczka maślane:

Masło i cukier miksujemy na puszysta masę (ok. 5 min.). Dodajemy ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia i sól. Następnie wbijamy po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy aż masa będzie jednolita.

2) Na ciasteczka korzenne:

W niedużym naczyniu mieszamy 2 łyżki cukru, imbir, cynamon i zmielone ziele angielskie. Tak zmieszane przyprawy dodajemy do ciasta przygotowanego na ciasteczka maślane (całej porcji ciasta). Mieszamy aż wszystkie składniki się ze sobą dobrze połączą.

3) Na ciasteczka cytrynowe:

Do całej porcji ciasta na maślane ciasteczka dodajemy otartą skórkę z jednej cytryny. Mieszamy do połączenia składników.

4) Na ciasteczka kakaowe:

Postępujemy zgodnie z krokiem pierwszym, z tym, że kakao dodajemy tuż po dodaniu jajek, a następnie dodajemy tylko 2 2/3 szkl. mąki pszennej.

Gdy już przygotujemy masę ciasta o wybranym przez nas smaku, dzielimy ją na pół, lekko rozwałkowujemy na kształt małego dysku i owijamy w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce przez ok. 1h (w takiej postaci masę na ciasteczka można przechowywać w lodówce do dwóch dni).

Piekarnik nagrzewamy do 180oC.

Dwie blachy na ciasteczka wykładamy pergaminem.

Wyjmujemy jeden dysk ciasta z lodówki i rozwałkowujemy go na blacie lekko oprószonym mąką na grubość ok. 3-6 mm.

Wycinamy kształty gwiazdek, mikołajów lub dowolne inne i przenosimy je za pomocą metalowej szpatułki na przygotowaną wcześniej blachę. Wkładamy na 10 min. do lodówki do schłodzenia.

Blachy z ciasteczkami do pieczenia umieszczamy w piekarniku na drugim i trzecim poziomie od góry. Ciasteczka pieczemy 12-15 min. w zależności od ich wielkości i grubości (powinny być rumiane i nieco twarde).

Po upieczeniu pozostawiamy je na 5 min. do ostygnięcia, a następnie przenosimy metalową szpatułką na kratkę do studzenia i pozostawiamy tam do całkowitego ostygnięcia.

Z drugim dyskiem ciasta postępujemy podobnie jak z pierwszym.

Dekoracja:
Przygotowujemy lukier wg tego przepisu --> Lukier królewski.

Gdy ciasteczka dobrze ostygną przystępujemy do dekorowania - używam końcówki z małym otworkiem.

Pozostawiamy do zastygnięcia.

Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do dwóch tygodni.


Przepis zaczerpnięty z: www.myrecipes.com ("Christmas Cookies 4 Ways").


 
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze
Komentarz
(użytkownik nieznany) recipe[napisał(a)]
dnia 22-03-2014
Ech :-( i już wiem, że nie dam rady tym razem wziąć udziału w Weekendowej Piekarni. W ten weekend, ani chwili wolnego czasu nie będę miała :-(