Ciasto cytrynowe

Kategoria: Ciasta
Dodano: 30 października 2012

Znakomite i lekkie ciasto o mocno cytrynowym smaku, które zdecydowanie polecam na upalne dni, ale także na te chłodniejsze gdy chcemy sobie przypomnieć smak lata.
Składniki
  • 250g masła
  • 200g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 4 jajka
  • 250g maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
Utrzeć masło i cukier na puszystą masę. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem dobrze ocierając.
W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i przesiać. Dodać do masy.
Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać dokładnie łyżką.
Całość przełożyć do natłuszczonej keksówki, wygładzić wierzch ciasta i wstawić do nagrzanego do 170oC piekarnika.

Piec troszkę ponad godzinę (może się upiec nieco wcześniej, więc najlepiej zrobić test suchego patyczka).


Przepis pochodzi z: majanaboxing.blox.pl
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 0
Ocena: 5
Komentarze

OSTATNIO DODANE

Babka cytrynowa

kategoria Ciasta,Wielkanoc

Faworki

kategoria Desery

Gulasz wieprzowy

kategoria Coś na ząb

Pasztet wieprzowy

kategoria Domowej roboty,Wielkanoc,Boże Narodzenie

OSTATNIO SKOMENTOWANE