Ciasteczka kakaowe

Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki
Dodano: 30 października 2012
Ciasteczka kakaowe
Składniki
  • 3 szklanki mąki
  • 2/3 łyżeczki soli*
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka (ok. 220g) masła
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szkl. kakao
Sposób przygotowania
W misce zmieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia.
W osobnym naczyniu zmiksować na gładką masę masło, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i kakao. Następnie pomału dodawać mieszankę z mąki.

Całość zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180oC. Wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość niecałych 5mm i wykrawać.

Gotowe, wykrojone kształty układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec przez ok.20min.

Upieczone wyłożyć na kratkę do studzenia. Smacznego!


Przepis pochodzi z: http://smittenkitchen.com (wpis z 29 kwietnia 2008)
Ciasteczka kakaowe
Notatki
*w oryginalnym przepisie użyto pół na pół masła solonego i niesolonego. Ja dodałam masło niesolone, ale nieznacznie zwiększyłam ilość soli (z 0,5 łyżeczki na 2/3)

Ciasteczka wyszły dokładnie takie, jakich oczekiwałam - bardzo kakaowe i mięciutkie. Smakiem przypomniały mi ciasteczka które kupowałam dawniej w sklepie, tyle, że te są bardziej delikatne.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze