Chleb mieszany

Kategoria: Pieczywo
Dodano: 07 lutego 2013

Były chałki, były bułki i ciasta drożdżowe. Gdy już oswoiłam się z drożdżami i wypiekami drożdżowymi (a przyznam, że początki wbrew pozorom nie były łatwe, bowiem wszelkie wypieki drożdżowe mnie nie lubiły i albo uciekały z misek, albo z blachy już podczas pieczenia, albo płatały inne figle), przyszedł zatem czas na pieczywo na zakwasie.

Gdy sztukę pieczenia pieczywa drożdżowego opanowałam w stopniu mnie zadowalającym, zapragnęłam podnieść sobie porzeczkę i spróbować o krok dalej. I tak po długiej lekturze odważyłam się zrobić swój pierwszy zakwas (o czym było wcześniej), a następnie upiec pierwszy chleb. Rezultaty tejże próby możecie ocenić sami w poniższym przepisie. Zdjęcia nie zachwycają, chlebuś rzecz jasna wymaga jeszcze troche wprawy i doświadczenia, ale jak na pierwszy raz, przyznam, że jestem z niego bardzo zadowolona, zresztą nie tylko mi rezultat... posmakował :)
Składniki

Zaczyn:


  • 55g zakwasu żytniego
  • 65g mąki pszennej typ:550
  • 15-30g wody

 

Ciasto chlebowe:


  • 300 g mąki w różnych kombinacjach (ja użyłam poniższych)

      ·  250g mąki typ:550

      ·  50g mąki żytniej typ:720

  • cały zaczyn w/w
  • 1 łyżeczka soki
  • 180-210g letniej wody
Chleb mieszany gotowe
Sposób przygotowania

Zaczyn:


Wszystkie składniki z zaczynu mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej masy. Odstawiamy (pod przykryciem) w cieple na 4 godziny do podwojenia objętości. Jeśli w tym czasie zaczyn nie zwiększy objętości, wówczas wstawiamy go na całą noc do lodówki i wyjmujemy godzinę przed dodaniem do ciasta.

 

Ciasto właściwe:


Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę i wodę. Wody powinno być tyle, by ciasto łatwo się ugniatało (może się lekko kleić) lub jeśli mieszamy je mikserem na wolnych obrotach – by tworzyło kulę. Następnie dodajemy sól i wyrabiamy – mikserem ok.4 min. lub ręcznie ok.10 min.

 

Odstawiamy ciasto na 10 min. by odpoczęło, po czym ponownie je zagniatamy (długość czasu zagniatania jw.). Na tym etapie zagniatania można jeszcze zmienić ilość wody lub mąki – ciasto powinno nie być zbyt zbite i lekko się kleić.

 

Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski (samo ciasto także lekko spryskujemy olejem), przykrywamy folią i odstawiamy w cieple na 3-4h. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

 

Następnie ciasto wyjmujemy, formujemy chleb, układamy w koszyku lub foremce do wyrośnięcia i odstawiamy pod przykryciem by nieco urosło – w ciepłym miejscu na 2-3h lub w lodówce na całą noc (w drugim przypadku wyjmujemy je z lodówki 4h przed pieczeniem).

 

Piekarnik nagrzewamy do 240oC, wstawiamy chleb i spryskujemy ścianki piekarnika wodą*. Po chwili redukujemy temp. do 230oC i pieczemy jeszcze przez 35min.

 

Studzimy na kratce.

 

 

Przepis pochodzi z: www.chleb.info.pl (tytuł: chleb mieszany – przepis bazowy)

Chleb mieszany
Notatki

* Ja zamiast spryskiwać piekarnik wodą zwykle wstawiam chleb na drugą od dołu półkę, a na pierwszej (przy samym spodzie) zostawiam blachę z piekarnika. Po włożeniu chleba do piekarnika, wlewam pół szklanki gorącej wody na blachę na pierwszej półce.

Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze