Chałka jak z piekarni

Kategoria: Pieczywo
Dodano: 30 października 2012
Chałka jak z piekarni
Składniki
  • 30g drożdży *
  • 50g cukru
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 1/2kg mąki
  • 50g margaryny (rozpuścić i ostudzić)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Sposób przygotowania
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Dodać 1/2 szkl mleka i troszkę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Cukier utrzeć z jajkiem, dodać pozostałe mleko, makę, sól, wyrośnięty rozczyn i zagnieść. (Ciasto powinno być dosyć gęste). Na koniec dodać roztopioną margarynę, ponownie zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.

Następnie 2/3 ciasta podzielić na 3 równe części. Zrobić z nich wałki i zapleść warkocz. Posmarować gorę wodą. Pozostałą 1/3 również podzielić na trzy części, uformować wałki i zapleść nieco mniejszy i krótszy warkocz, który kładziemy na górę większego.

Całość przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika można wierzch posmarować jajkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać kruszonką lub pozostawić bez dodatków.

Piec w 180oC przez ok. 35min.


Przepis pochodzi z : arabeskawaniliowa.blogspot.com
Chałka jak z piekarni
Notatki
*W przypadku użycia drożdży instant (8,4g): Do mąki dodać drożdże i wymieszać. Jajko utrzeć z cukrem, następnie dodać mleko, mąkę, sól i całość zagnieść. Na koniec dodać roztopioną i schłodzoną margarynę i ponownie zagnieść. Dalej postępować jak w powyżej.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze