Buraczki ćwikłowe

Kategoria: Przetwory,Boże Narodzenie
Dodano: 31 października 2012
Składniki
  • 2kg buraków średniej wielkości
  • chrzan w słoiku
  • sól
  • cukier
  • ocet
Buraczki ćwikłowe gotowe
Sposób przygotowania
Buraki dobrze wyszorować myjką, nie obierać. Zalać ciepłą wodą, dodać jedną łyżkę soli i gotować przez godzinę.
Po tym czasie odcedzić. Gdy ostygną obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach lub w malakserze.

Dodawać do smaku:
- pół płaskiej łyżeczki chrzanu
- łyżeczkę cukru
- szczyptę soli
- łyżkę octu

Wszystko wymieszać. Jeśli smak nam nie odpowiada warto próbować dodawać po jednym składniku w małej ilości, mieszać i kosztować i tak aż do uzyskania oczekiwanego smaku. Ważne by nie przesadzić.

Gotowe buraczki przełożyć do wyparzonych słoików i wstawić do lodówki.
Można przechowywać do 6 dni.

 
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze