Bułeczki śniadaniowe

Kategoria: Pieczywo
Dodano: 30 października 2012
Bułeczki śniadaniowe
Składniki
  • 1/3 szkl. (80 ml) oleju lub 2 duże łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mąki pszennej (może być chlebowa)
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szkl. (250 ml) mleka
  • 1 jajko
Bułeczki śniadaniowe gotowe
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i cukrze i odstawić do wyrośnięcia.

Do osobnego naczynia wsypać mąkę i dodać pozostałe składniki wraz z wyrośniętymi drożdżami. Całość dobrze zagnieść (ok.10 min) aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Po tym czasie lekko zagnieść i podzielić na 10 części, a z każdej uformować owalną bułeczkę.
Poukładać na wysmarowanej tłuszczem blasze w odstępach ok. 2,5cm.
Odstawić ponownie do wyrośnięcia.

Piec 10-50 min. w 220oC


Przepis pochodzi z: arabeskawaniliowa.blogspot.com
Notatki
W oryginalnym przepisie jest napisane, że mleko można zastąpić maślanką lub wodą.
Ja skorzystałam z mleka. Moje bułeczki wyszły nieco mniej kształtne, ale puszyste i miękkie.
Z powodzeniem można je serwować ze słodkimi dodatkami jak dżem, lub po prostu z szynką.

Ponieważ to były pierwsze bułeczki jakie robiam, to ich kształt pozostawiał wiele do życzenia, za to smak zachęcił mnie bardzo do dalszych prób i praktyk :)
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 4
Ocena: 4.88
Komentarze