Bigos staropolski

Kategoria: Coś na ząb,Boże Narodzenie
Dodano: 30 października 2012

Bigos jest najlepszy po kilku dniach, kilkukrotnie podgrzewany, ale bardzo wątpliwe by tyle doczekał, zwłaszcza, że pachnie i smakuje nieziemsko.
Składniki
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 300g łopatki wieprzowej
  • 300g wołowiny bez kości
  • 300g szynki
  • 300g dobrej kiełbasy
  • 100g boczku wędzonego
  • 7 suszonych prawdziwków (namoczyć przez noc)
  • 6 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 2 liście laurowe
  • pieprz czarny w ziarenkach
  • ziarenka ziela angielskiego
  • suszone owoce jałowca
  • 1 duża cebula
  • łyżka smalcu
  • 150ml czerwonego wina
  • sól
  • pieprz ziołowy
Bigos staropolski gotowe
Sposób przygotowania
Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna można ją opłukać, zalać wodą i pozostawić do namoczenia. (Moczyłam całą noc, ale można również zagotować i wylać wodę, po czym gotować dalej w świeżej wodzie).

Następnie pokroić i zalać niewielką ilością wody. Dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu, jałowca, liście laurowe i gotujemy przez 1,5h. W tym czasie do osobnego garnka dajemy umyte i pokrojone drobno grzyby. Dodajemy przyprawy - ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy aż zmiękną, a następnie dodajemy je razem z wywarem do gotującej się kapusty.

Wieprzowinę i wołowinę myjemy, kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na smalcu na złoty kolor. Dolewamy troszkę wina i dusimy przez kilka minut.

Na patelni podsmażamy pokrojoną szynkę, kiełbasę, boczek i posiekaną cebulę.

Wszystkie mięsa duszone w winie i podsmażane na patelni dodajemy do kapusty. Gotujemy przez następną godzinę często mieszając. W razie potrzeby można podlewać troszkę wodą. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pokrojone w paski śliwki i pozostałe wino.

Przepis pochodzi z: www.kuron.com.pl *
Notatki
*Zmieniłam trochę proporcje i nieznacząco sposób przygotowania.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 2
Ocena: 5
Komentarze