Bezy

Kategoria: Desery
Dodano: 31 października 2012
Składniki
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 250g cukru*
Bezy gotowe
Sposób przygotowania
Przygotowujemy płaską blachę do pieczenia (z wyposażenia piekarnika, abo taką na ciasteczka) i wykładamy ją papierem do pieczenia.

Białka wraz z solą ubijamy na sztywno (jeśli po odwróceniu garnka do góry nogami piana się nie wyleje, to znaczy, że jest dobrze ubita :)

Nie przerywając ubijania dodajemy sok z cytryny i cukier wsypując go porcjami - dodajemy 1 łyżkę cukru, chwilę ubijamy i kolejną, tak cały czas aż dodamy całość.

Masę nakładamy do rękawa cukierniczego (ja użyłam tylki w kształcie gwiazdki, takiej z kilkoma ostrymi ząbkami) i wyciskamy średniej wielkości bezy na papier do pieczenia.

Piec w 140oC przez 45 min. do godziny **


Przepis pochodzi z: mojewypieki.com (wpis z 17 stycznia 2008)
Notatki
Najlepszy przepis na bezy jaki znalazłam, dzięki Dorotus! Bezy udają się zawsze, udały się też za pierwszym razem gdy robiłam bezy pierwszy raz w życiu. Bardzo polecam.

* w oryginalnym przepisie jest 250g cukru pudru. Za pierwszym razem gdy robiłam bezy omyłkowo wsypałam zwykły cukier i wyszły fantastyczne, więc już nic nie zmieniałam przy kolejmym pieczeniu.

** Ja swoje bezy piekę ok. 1h (z wierzchu są chrupiące, w środku puste, czasem leciutko gumowate - takie lubię najbardziej). Jeśli obniżę lekko temp. i popiekę dłużej, to nadal są jasne i suche w środku.
Na stronie z której zaczerpnęłam przepis autorka pisze, że piecze bezy 35min i też są suche. Myślę, że wszystko zależy od piekarnika. Najlepiej po jakimś czasie pieczenia wyjąć jedną bezę i skosztować, wówczas albo piec dalej, albo rozkoszować się ich cudnym smakiem i chrupkością.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 3
Ocena: 4.5
Komentarze
Komentarz
Piotrek recipe[napisał(a)]
dnia 14-02-2018
Uwielbiam te bezy!!