Bananowe muffiny z orzechami (bez jajek)

Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki
Dodano: 22 stycznia 2014

Właśnie się upiekły. Są cieplutkie, mięciutkie, wilgotne i baaardzo delikatne. Trochę sceptycznie podchodziłam do nich, z uwagi na to, iż nie ma w przepisie jajka, ale postanowiłam zaryzykować i się opłaciło. Są wyśmienite. Mmmmm....
Bananowe muffiny z orzechami (bez jajek)
Składniki
  • 4 banany
  • 160 g cukru
  • 76 g masła (roztapiamy i studzimy)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 50 g posiekanych orzechów włoskich (plus trochę do posypania)
Bananowe muffiny z orzechami (bez jajek) gotowe
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Formę na 12 muffinek wykładamy papilotkami.

Banany obieramy i zgniatamy na papkę lub miksujemy blenderem. Jeżeli używamy blendera, dodajemy do bananów cukier, blenderujemy, a następnie dodajemy roztopione masło i ponownie blenderujemy.

Jeżeli nie używamy blendera, do zgniecionych bananów dodajemy cukier i roztopione masło i dokładnie mieszamy.

Składniki suche (proszek do pieczenia, sodę i mąkę) mieszamy razem i przesiewamy do osobnej miski. Dodajemy do tego bananową papkę i całość mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i mieszamy tylko do momentu, gdy nie będzie grudek.

Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości, wierzch posypujemy orzeszkami i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy ok. 20 min, aż się zarumienią.



Źródło przepisu: saffronhut.blogspot.com
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 04-02-2014
1 i 1/2 szklanki mąki. Dzięki, już dodałam :) Pozdrawiam.
Komentarz
Alina recipe[napisał(a)]
dnia 02-02-2014
Ile maki .?