Placki ziemniaczane

Kategoria: Coś na ząb
dodano

Placki ziemniaczane przepis

Placki ziemniaczane to chyba klasyk polskiej kuchni. Na słodko, na kwaśno , z sosem lub solo. Na upalne dni z maślanką, lub chłodne popołudnia z gęstym sosem.
Po prostu mniam :)

Składniki:
  • 1kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • duża cebula
  • sól


Placki ziemniaczane zdjęcie

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce lub w malakserze. Z cebulą postąpić tak samo. Ziemniaki i cebulę umieścić w jednej misce, dodać jajka, obie mąki i sól wg upodobań.
Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

Nakładać chochelką na rozgrzany tłuszcz i smażyć na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Można podawać ze śmietaną, kefirem, maślanką lub mlekiem.

Na bazie tego przepisu można przygotować placki po węgiersku.






Jak oceniasz?
Srednia ocena: 4.33
Liczba głosów: 3


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: