Tarta z porów

Kategoria: Coś na ząb
dodano

Tarta z porów przepis

W smaku dominowały pieczarki, trochę ser i gałka muszkatołowa. Ciasto było delikatne i kruche, ale nie sypkie. Sos okazał się wspaniałym uzupełnieniem całości i pięknie się zarumienił podczas pieczenia.

Nabyłam większego przekonania do dań z porem i szykuję się do następnych przepisów zawierających to - jeszcze przeze mnie nie doceniane - warzywo.
Smacznego!


Składniki:
CIASTO:
  • 200g mąki
  • 120g masła
  • 30ml zimnej wody
  • 2 szczypty soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

NADZIENIE:
  • 3 średnie pory
  • 300g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

SOS:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 350ml mleka
  • 200g żółtego sera* (zetrzeć na drobnych oczkach tarki)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

* użyłam sera Gouda


Tarta z porów zdjęcie

Sposób przygotowania:
CIASTO:

W misce mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy masło i zagniatamy aż do uzyskania drobnej kruszonki. Następnie dodajemy wodę i mieszamy składniki na jednolitą masę.
Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na koło nieco większe niż średnica formy do tarty (użyłam formy o śr. 30cm).
Delikatnie umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem formie**, nakłuwamy spód widelcem i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy na złoty kolor w 200oC

FARSZ:

W międzyczasie pory kroimy w drobną kosteczkę, umieszczamy naczyniu i zalewamy wrzątkiem. Parzymy je tak ok. 2 min., po czym odcedzamy.

Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy.

Na patelni roztapiamy masło, dorzucamy pory i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem aż grzyby będą miękkie. W razie potrzeby można dolać wodę. (Pamiętajmy by często mieszać, aby uniknąć przypalenia). Odstawiamy.

SOS:
W niedużym garnku topimy masło, dodajemy mąkę i krótko podsmażamy. Następnie dolewamy pomału mleko intensywnie mieszając by nie powstały grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma szczyptami gałki muszkatołowej.

Doprowadzamy do wrzenia od czasu do czasu mieszając.
Zdejmujemy z palnika.

Gdy lekko ostygnie dorzucamy starty ser, posiekaną natkę pietruszki i żółtka. Dokładnie mieszamy.

Farsz umieszczamy na podpieczonym cieście i polewamy sosem.
Pieczemy w 200oC przez ok. 30 min. (Z wierzchu powinno się nieco zarumienić.)

Podajemy ciepłe, a gdy ostygnie można podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.


Przepis pochodzi z: gotowaniecieszy.blox.pl


Tarta z porów kolejne zdjęcie

Notatki:
** gdy wyjmuję ciasto z lodówki układam je na nowo rozwiniętej folii aluminiowej (szerokości większej niż forma do tarty z której zamierzam skorzystać) i z wierzchu również przykrywam folią. Dopiero wówczas zaczynam ciasto wałkować. Zapobiega to przyklejaniu ciasta do wałka, a potem łatwiej jest je przenieść do formy.

Tarta wyszła zaskakująco smaczna. Przyznam, że podeszłam do niej z dużym dystansem, gdyż nie przepadam za porem, a w tym przypadku ilość tego składnika mnie przeraziła. Jak się okazało zupełnie niepotrzebnie.





Jak oceniasz?
Srednia ocena: 4.33
Liczba głosów: 3


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: