Spaghetti Bolognese

Kategoria: Coś na ząb
dodano

Spaghetti Bolognese przepis

Myślę, że w tej potrawie dużo zależy od gustu kucharza/kucharki. Ja osobiście lubię dużo ziół, a całość dodatkowo posypałam niedużą ilością granulowanego czosnku.

Przyznam, że do tej pory gotowałam spaghetti z "torebki",ale odkąd spróbowałam przygotować je od podstaw z całą pewnością nie wrócę do poprzednich praktyk. Nie ma mowy abym zrezygnowałam z tego smaku i zapachu rozchodzącego się na cały dom!

Składniki:
  • 1 op. makaronu spaghetti
  • 500g mięsa mielonego (użyłam mielone z szynki)
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 kartonik/puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • świeże zioła (bazylia, oregano, tymianek)
  • ok. 3 łyżek tartego parmezanu lub Goudy
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz


Spaghetti Bolognese zdjęcie

Sposób przygotowania:
Mięso lekko podsmażyć na oliwie jednocześnie rozdrabniając drewnianą łyżką na małe kawałeczki. Następnie dusić przez ok. 20min pod przykryciem.

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Całość dodać do mięsa i dalej dusić. Następnie dodajemy posiekane zioła, rozgniecione pomidory i doprawiamy do smaku przyprawami. Można dodać koncentrat pomidorowy i ew. odrobinę czerwonego wina (z tego drugiego zrezygnowałam). Podusić jeszcze kwadrans i odstawić.

W między czasie ugotować makaron wg wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu opłukać chłodną wodą.

Na makaron wykładamy sos, posypujemy startym serem i ozdabiamy listkiem bazylii.
Smacznego!






Jak oceniasz?
Srednia ocena: 4.5
Liczba głosów: 3


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: