Cordon Bleu

Kategoria: Co¶ na z±b
dodano

Cordon Bleu przepis

Pierwszy raz jadłam go na przyjęciu rodzinnym w restauracji i odrazu zwróciłam się do kelnera z pro¶b± o przepis. Bardzo mi posmakował, bowiem jako miło¶niczka schabowego (wiem, wiem, niezdrowe, niemodne i mnóstwo "nie") odkryłam jego drobiow±, "bogatsz±" wersję. Można zrobić także ze schabu :) ale podaję wersję drobiow±.

Składniki:
Przepis na 4 porcje:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 plastry żółtego sera (użyłam Goudę)
  • 4 duże (lub 8 małych) plastry szynki
  • pieprz
  • sól
  • 2 jajka (roztrzepać w talerzu)
  • bułka tarta


Cordon Bleu zdjęcie

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka dokładnie umyć, oczy¶cić z błonek i rozbić tłuczkiem na cienki plaster*
Posypać sol± i pieprzem z obu stron - przyprawy wetrzeć.

Następnie na jednej połowie kurczaka kładziemy plaster szynki, na to plaster żółtego sera i ponownie szynkę. Kurczaka składamy na pół tak aby szynka i ser znalazły się w ¶rodku. Spinamy wykałaczk±.

Tak przygotowane mięso obtaczamy z obu stron w bułce tartej, jajku i ponownie w bułce, po czym smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Przed podaniem dobrze jest wyj±ć wykałaczkę :)



Notatki:
*Do rozbicia kurczaka tłuczkiem używam rękawa spożywczego. Wkładam oczyszczonego kurczaka w ¶rodek rękawa, rozcinam go z jednej strony, aby mięso podczas rozbijania mogło zwiększyć swoj± objęto¶ć i tłukę przez folię. Pozwala to zapobiec rozpryskiwaniu mięsa i ułatwia przekładanie z jednej na drug± stronę gdy trzeba doprawić przyprawami.



Jak oceniasz?
Srednia ocena: 4.5
Liczba głosów: 1


Komentarze:
[nick nieznany] napisał(a) dnia 09-09-2013 05:01
Być‡ może desery nie s± naozdrjwsze, ale przecież nie żyje się™ wiecznie zawsze można próbować‡ zje¶ć‡ co¶› dobrego Nie trzeba przesadzać‡ z tym zdrowym odżywianiem, troszkę™ sł‚odyczy nikomu nie zaszkodzi!

Dodaj komentarz

Twoje imię: