Schab gotowany

Kategoria: Coś na ząb
dodano

Schab gotowany przepis

Ten przepis na sos i mięso jest jednym z moich małżeńskich kulinarnych debiutów, zatem składniki i sposób przygotowanie nie są specjalne wyszukane. Ale za to jest smaczne i proste - choć każdy może mieć w tej kwestii inne zdanie.
Zapraszam do komentowania :)

Składniki:
NA MIĘSO:
  • 1,5 - 2kg schabu bez kości
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny w ziarenkach
  • czosnek granulowany
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • curry
  • papryka słodka
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula

NA KLUSKI:
  • 2kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
  • sól

NA SURÓWKĘ:
  • mała główka kapusty pekińskiej
  • puszka kukurydzy
  • 1 marchewka
  • por
  • sól
  • pieprz
  • majonez


Schab gotowany zdjęcie

Sposób przygotowania:
Mięso:

Schab umyć, oczyścić z tłustych, widocznych części. Posypać z obu stron: solą, papryką słodką, czosnkiem, pieprzem ziołowym. Przyprawy wetrzeć w mięso. Następnie całość owinąć w folię aluminiową i wstawić na całą noc do lodówki.
Następnego dnia schab wyjąć z folii, włożyć do brytfanki, do której nalewamy bardzo małą ilość oleju. Podsmażyć lekko z obu stron , po czym zalać gorącą wodą do połowy wysokości mięsa.
Dodać sól, pieprz czarny w ziarenkach, liść laurowy, curry, posiekaną w kostkę cebulę i zgniecione dwa ząbki czosnku.
Brytfankę przykryć i gotować tak ok. 45min. Po tym czasie uzupełnić wodę, jeśli dużo wyparowało, a mięso obrócić na drugą stronę i gotować kolejne 45min.
Mięso wyjąć, pokroić na plasterki i odłożyć na talerz. Z wywaru pozostałego w brytfance przygotować sos :
(do połowy kubka nalać zimną wodę, dodać 3 łyżeczki mąki pszennej, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Dolewać do kubka wywar z brytfanki cały czas mieszając. Następnie zawartość kubka przelać z powrotem do brytfanki i gotując na małym ogniu bardzo szybko wymieszać całość "trzepaczką" aby nie było grudek. Do tego samego kubka dać dwie łyżki śmietany do sosów i pomału wlewać zawartość z brytfanny ponownie intensywnie mieszając, aby śmietana się nie zważyła. Następnie śmietanę z kubka wlewamy do brytfanki i powtarzamy czynność z szybkim mieszaniem).
Doprawić do smaku przyprawami.
Mięso włożyć do gotowego sosu i chwilkę podgrzewać.

Kluski śląskie:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Pognieść dobrze tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Utłuczone/przeciśnięte ziemniaki umieścić w garnku i podzielić na cztery części. Jedną część odłożyć, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną uzupełniając brak ziemniaków w tym miejscu. Wbić jedno jajko i dodać odłożone ziemniaki. Całość zagnieść, uformować długi wałek i podzielić nożem na małe kawałki. Z każdego kawałka uformować kluskę - kulkę w której należy zrobić dziurkę małym palcem (nie przebić kluski na wylot).
Gdy przygotujemy kluski ze wszystkich kawałków należy zagotować wodę w dużym garnku. Wodę osolić i wrzucać kolejno kluski. Przemieszać. Od momentu gdy kluski wypłyną na wierzch gotować 2-3 min. i po tym czasie szybko wyjąć cedzakiem.

Uwaga: kluchy należy gotować małymi porcjami, tak, aby miały w garnku miejsce do wypłynięcia. Nie należy gotować zbyt długo, bo się rozgotują i zrobi się papka ziemniaczana.

Surówka:

Kapustę pekińską umyć, osuszyć i posiekać. Dodać posiekany por (ok. 2 łyżeczki), obraną, umytą i startą na dużych oczkach marchewkę, pół puszki kukurydzy. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać majonez i wszystko dokładnie wymieszać.






Jak oceniasz?
Srednia ocena: 4.88
Liczba głosów: 4


Komentarze:
dtime_Ania napisał(a) dnia 29-08-2015 18:57
Asiu, mysle, ze to zalezy od miesa. Czasem mam tak, ze po podanym czasie przygotowania mieso jest mieciutkie i soczyste, a czasem gotuje trzy godziny (nastawiam rano i tak sobie pyrka pomalutku) i mieso dalej jest zbite i suche. Potestuje jeszcze i poczytam o marynowaniu. Jak znajde jakis sposob na to, by schab zawsze wychodzil podobnie, to dam znac. W kazdym razie nie zrazaj sie, jestem pewna, ze jeszcze niejedno miesko wyjdzie takie, ze sama chetnie skozystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam
Asia napisał(a) dnia 23-08-2015 14:35
Niestety schab wyszedł mi bardzo suchy :/ Gdzie mogłam popełnić błąd?
Asia napisał(a) dnia 22-08-2015 23:29
Wow, wygląda świetnie! Zainspirowałaś mnie i jutro obiad będziewg tego przepisu :)
dtime_Ania napisał(a) dnia 09-01-2012 20:56
Bardzo dziękuję :) Miło mi tym bardziej, że jest to jedno z moich pierwszych zdjęć wrzuconych na stronę, więc miałam do niego wiele zastrzeżeń ;) Pozdrawiam
Maja napisał(a) dnia 09-01-2012 20:27
WYGLĄDA BARDZO APETYCZNIE:)

Dodaj komentarz

Twoje imię: