Ciasto jogurtowe

Kategoria: Ciasta
dodano

Ciasto jogurtowe przepis

Ciasto jogurtowe

Składniki:
  • 4 jajka
  • 320g cukru
  • 30g cukru waniliowego
  • 300ml jogurtu naturalnego
  • 200ml oleju
  • 450g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 10 min. na puszysty krem. Nie przerywając miksowania dodawać małymi porcjami jogurt, a następnie olej.
Na koniec przesiać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, lecz dokładnie wymieszać wszystko łyżką.
Masę przelać do natłuszczonej dużej blachy.
Piec ok. 45 min. w 180oC.


Przepis pochodzi z: www.pokrojonedoprawione.sos.pl

Notatki:
Ciasto jogurtowe nieco różni się od piaskowego. Jest bardziej wilgotne, nie jest sypkie i świetnie się łączy z owocami sezonowymi jak śliwki, truskawki, i inne.
Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.



Jak oceniasz?
Srednia ocena: 4.35
Liczba głosów: 13


Komentarze:
dtime_Ania napisał(a) dnia 27-12-2015 14:04
Ewelino, zdecydowanie polecam mieszać łyżką z jednego powodu: do tego ciasta mąkę przesiewamy przez sito, by ją napowietrzyć. Dzięki temu ciasto jest pulchniejsze i delikatniejsze. Jeśli taką mąkę po przesianiu delikatnie wmieszamy w pozostałe składniki ciasta, to jest spora szansa, że utrzyma się nam ta puszystość. Jeśli natomiast po przesianiu i tak zmiksujemy ją "brutalnie" z resztą masy, to nici z naszego napowietrzenia, bo i tak ją ubijemy i tak, więc w sumie w takim wypadku można sobie darować przesiewanie, a przecież zależy nam, by ciasto ładnie wyrosło i było puszyste. Mam
Ewelina napisał(a) dnia 24-12-2015 10:43
A co sie stanie jesli wymieszam wszystko mikserema nie lyzka?
Ola napisał(a) dnia 11-12-2014 14:37
pyszne, łatwe i niedrogie:) na wierzch dałam jeszcze plasterki bananów i posypałam odrobiną cynamonu- pychota:) polecam!

Dodaj komentarz

Twoje imię: