Surówka z czerwonej kapusty

Kategoria: Sałatki i Surówki
dodano

Surówka z czerwonej kapusty przepis

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:
  • mała główka czerwonej kapusty (ok. 300g)
  • 1 duże jabłko
  • 1 mała cebulka
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ocet

Sposób przygotowania:
Kapustę umyć, obrać wierzchnie zniszczone liście, posiekać.
Sparzyć wrzątkiem ok. 1-2 min, wylać na sito i opłukać w zimnej wodzie. Przełożyć do misy. Jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki, a cebulę posiekać na drobną kosteczkę. Wrzucić do kapusty, skropić obficie sokiem z cytryny. Dodać przyprawy i ocet do smaku, polać oliwą, zamieszać.

Przepis pochodzi z: rodzinnego zeszytu z przepisami

Notatki:
Kapustę, jabłko i cebulę posiekałam w malakserze, co znacznie ułatwiło mi pracę.
Suróweczka wyszła pyszna, choć chętnie będę testowała inne wariacje z czerwoną kapusta w roli głównej.



Jak oceniasz?
Srednia ocena: 4.5
Liczba głosów: 1


Komentarze:
krysia napisał(a) dnia 03-04-2015 18:50
dobre i proste

Dodaj komentarz

Twoje imię: