Ciasto czekoladowe z bananami

Kategoria: Ciasta
dodano

Ciasto czekoladowe z bananami przepis

Ciasto wyszło w smaku bardzo podobne do "Kopca Kreta" znanego producenta, a moje uznanie zdobyło faktem, że nie jest ciastem z torebki. Z pewnością powtórzę ten wypiek, lecz tym razem dodam nieco więcej bananów.

Ciasto czekoladowe z bananami

Składniki:
CIASTO:
  • 125g masła
  • 125g gorzkiej czekolady (roztopić i ostudzić)
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (używam Nescafe espresso)
  • 150g drobnego cukru
  • 5 jajek (oddzielić żółtka od białek)
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA:
  • 2 szklanki śmietanki tortowej 36 %
  • 1 op.śmietanfix'u (lub 3 łyżeczki żelatyny)*
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1,5 tabliczki mlecznej czekolady

NADZIENIE:
  • 6 bananów
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • ok. 6 łyżek dżemu wiśniowego (użyłam konfitury)

Można używac formy 29x16 cm, kwadratowej o bokach 23cm lub tortowej o średnicy 24 cm. Sprawdzi się także forma 23x33 cm.

Sposób przygotowania:
CIASTO:

Masło utrzeć na puszystą masę, dodać (roztopioną w kąpieli wodnej i ostudzoną) czekoladę. Cały czas miksując dodać kawę rozpuszczoną w jednej łyżce gorącej wody, następnie wsypać cukier i dodawać po jednym żółtku za każdym razem dobrze mieszając.
Mąkę przesiać przez sito do masy, dodać proszek do pieczenia i ponownie zmiksować.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy czekoladowej, tym razem delikatnie, choć dokładnie mieszając (tu nie byłam zbyt delikatna i zmiksowałam całość na najmniejszych obrotach).

Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec ok.30 min w 170oC. Zrobić test suchego patyczka.
Po upieczeniu dobrze wystudzić, ściąć wyrośniętą górę, a resztę ciasta przekroić na dwa równe blaty.

MASA:

(wersja ze śmietanfix'em)
Schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietanfix'em. Ok 1/3 masy odłożyć do osobnej misy, a do pozostałej części dodać 3/4 czekolady startej na drobnych oczkach tarki.

(wersja z żelatyną)
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, lekko przestudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę, zamieszać. Ok 1/3 masy odłożyć do osobnej misy, a do pozostałej części dodać 3/4 czekolady startej na drobnych oczkach tarki.

Spód ciasta (dolny blat) przesmarować dżemem, ułożyć przecięte na pół banany. Owoce skropić sokiem z cytryny. Rozsmarować masę zmieszaną z czekoladą. Przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzch wyłożyć odłożoną część śmietany. Posypać pozostałą częścią startej czekolady.


Przepis pochodzi z: mojeekspresjekulinarne.blox.pl


Ciasto czekoladowe z bananami kolejne zdjęcie

Notatki:
*Robiąc masę wybrałam opcję ze śmietanfix'em, ponieważ do mas z żelatyną nie mam szczęścia.




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 4.61
Liczba głosów: 19


Komentarze:
ja :-* napisał(a) dnia 11-03-2016 21:54
125g masła czy margaryny? :-)
dtime_Ania napisał(a) dnia 04-02-2016 21:24
Anka, biorąc pod uwagę ilość kawy na ilość ciasta, jak i sposób wykonania, myślę, że spokojnie możesz dodać kawę wg przepisu. Ilość kofeiny i sposób jej przetworzenia nie powinien mieć dużego wpływu na malucha, a jeśli bardzo się obawiasz, to chyba lepiej z niej zrezygnować w ogóle, zamiast zastępować zbożową, która ma zupełnie inny smak (ja bym tak zrobiła). Można też dodać kawę bezkofeinową (ale nie zbożową typu inka). Pozdrawiam.
dtime_Ania napisał(a) dnia 04-02-2016 21:13
Knefel, nie jest konieczne, ale zdecydowanie polecam dodać. Smak kawy nie jest bardzo wyczuwalny, a za razem ciasto nie jest takie... nijakie. Moim zdaniem jest smaczniejsze z dodatkiem kawy, a jeśli bardzo nie lubisz, to myślę, że też będzie bez niej ok.
Anka napisał(a) dnia 04-02-2016 19:39
Czy zamiast kawy rozpuszczalnej mogę dać zbożową? Czy zmieni to smak ciasta.? Chciałam zrobić to ciasto dla dzieci i niewiem czy im posmakuje.
Knefel napisał(a) dnia 29-01-2016 13:02
Mam pytanie czy jest konieczne by dodać kawę rozpuszczalną? Nie przepadam za posmakiem kawowym w cieście:) Pozdrawiam! :)
dtime_Ania napisał(a) dnia 11-10-2015 14:09
Ewelko, szczerze mówiąc dosyć dawno temu je piekłam, więc nie pamiętam. Ale może któryś z użytkowników strony jak trafi na Twój komentarz i będzie piekł to ciasto, to wrzuci rozmiary (może to będę ja, jeśli przy okazji pieczenia o tym nie zapomnę). Pozdrawiam.
Ewelka napisał(a) dnia 08-10-2015 19:10
A z tego przepisu stosując wszystko krok po kroku jak ma wysokość ciasto po upieczeniu?
dtime_Ania napisał(a) dnia 12-03-2015 22:37
Ingo, ja kroję banany na polowki w zaleznosci od ich dlugosci. Jesli sa krotkie, to tylko wzdluz, a jesli dlugie to w sumie na cwiartki, aby jak najwiecej zmiescic ich do ciasta. Pozdrawiam cieplo
Inga napisał(a) dnia 12-03-2015 11:30
Banany przekroic na pol i wzdluz czy tylko na pol?!
dtime_Ania napisał(a) dnia 27-02-2015 01:00
Ewo, bardzo dziękuję :) Banany kroję wzdłuż, a czasem dodatkowo w połowie, by więcej zmieściło się do ciasta. Kawę natomiast zawsze robię na początku przygotowan, wiec zanim zaczynam ja dodawać do ciasta, jest już lekko przestudzona. Pozdrawiam!
Ewa napisał(a) dnia 26-02-2015 19:26
Moje ulubione ciasto pysznosci uwielbiam a Twoje wyglada jak z cukierni. Czy banany przekroic na pol nie wzdluz?! Odnosnie tej kawy rozpuszczonej dodajemy ja ostudzona calkowicie czy taki wrzatek?!
Beata napisał(a) dnia 30-12-2014 15:55
Rewelacyjne! Robiłam na Święta. Biszkopt jest idealnie wilgotny, nada sie też do WZ :). POLECAM!
dtime_Ania napisał(a) dnia 28-11-2014 00:05
Aneto, pod składnikami (a dokładniej pod składnikami na nadzienie) są wypisane rozmiary blach, które się sprawdzają w tym przepisie. Dla ułatwienia: "Można używac formy 29x16 cm, kwadratowej o bokach 23cm lub tortowej o średnicy 24 cm. Sprawdzi się także forma 23x33 cm"
Aneta napisał(a) dnia 26-11-2014 13:36
a jakie wymiary blachy??
dtime_Ania napisał(a) dnia 24-11-2014 13:05
Majka, przepraszam, że tak późno odpowiadam. Właśnie skończyłam się przeprowadzać i przyznam szczerze, że ostatnio rzadziej zaglądałam na stronkę. Już spieszę z wyjaśnieniami: kawę rozpuszczamy w łyżce WODY - mój błąd, wcześniej źle zapisałam, teraz już poprawiłam - dziękuję, że zwróciłaś na to uwagę. Podczas ubijania śmietany dodajemy cukier puder (z dwóch powodów - jest bardziej słodkie i śmietana robi się odrobinę bardziej zwarta). Jeśli wolisz bez cukru pudru, też będzie ok, bo i tak dodajemy żelatynę lub śmietanfix. Jeszcze raz dzięki za komentarz. Pozdrawiam - Ania
Majka napisał(a) dnia 08-11-2014 13:32
Ciasto wyglada przepysznie przecudownie takie idealne. Mam pytanie bo nie wiem czy dobrze zrozumialam kawe rozpuszczamy w czekoladzie?! Mozna prosic o wyjasnienie? W wykonaniu pisze zeby ubic smietanke z cukrem pudrem dla jadnosci?! Banany przekroic wzdluz?
iwa napisał(a) dnia 24-08-2014 18:28
Robie :) robie
dtime_Ania napisał(a) dnia 21-12-2013 11:21
Bardzo się cieszę. Dziękuję za komentarz.
Agata napisał(a) dnia 21-12-2013 01:14
Pysznota, przepyszne, dziękuje za przepis!
dtime_Ania napisał(a) dnia 06-03-2013 11:50
IzaO - cieszę się, że wyszło. Życzę udanych kolejnych wypieków. Pozdrawiam :)
IzaO napisał(a) dnia 04-03-2013 17:42
Ciasto wyszło rewelacyjne, intensywny smak czekolady super uzupełnia się z bananami. Najlepiej przygotować ciasto 2 dni przed jedzeniem, smaki świetnie się "przegryzą". Domownicy jeszcze nie zjedli pierwszego, a już składają zamówienie na kolejną blachę ciasta. Polecam :)
dorota napisał(a) dnia 12-04-2012 11:44
Wypróbowałam ten przepis na święta. Ciasto pyszne, nie za słodkie. Użyłam żelatyny i konfitury truskawkowej bo moi nie bardzo lubią wiśnie. Pycha!!!

Dodaj komentarz

Twoje imię: