Karpatka "Kremówkowa"

Kategoria: Ciasta
dodano

Karpatka "Kremówkowa" przepis

Ciasto wyszło bardzo smaczne, jedyne zastrzeżenie miałam do konsystencji kremu - niestety nie zesztywniał wystarczająco. Mimo długiego czasu schładzania był nieco płynny, więc podczas jedzenia w dużej mierze uciekał spomiędzy ciasta na boki. Mobilizuje mnie to do poszukiwania innych wersji karpatki, choć tu z pewnością niewystarczająco sztywna konsystencja kremu była moją winą, gdyż w oryginalnym przepisie wygląda on bardziej "zwięźle" :)

Karpatka "Kremówkowa"

Składniki:
CIASTO:
  • 1 szkl. wody
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szkl. mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM:
  • 8 żółtek
  • 200g cukru
  • 15g mąki kukurydzianej
  • 1 1/2 l mleka
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 1 op. usztywniacza do śmietany (śmietan fix)


Karpatka "Kremówkowa" zdjęcie

Sposób przygotowania:

CIASTO:


Stopić masło w gotującej się wodzie. Cały czas gotując mieszankę na małym ogniu dodać mąkę i mieszać aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Zestawić z ognia i wystudzić. Następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec dodać proszek do pieczenia i ponownie zamieszać. Ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich wysmarować dno natłuszczonej formy średnicy ok. 23x33cm i piec w 200oC przez 30 min. Po upieczeniu ciasto lekko ostudzić, wyjąć z formy i w podobny sposób upiec drugi placek.

KREM:


Żółtka ubić z cukrem, następnie dodać mąkę kukurydzianą i 1 szkl. mleka. Całość dobrze zmiksować. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie wrzeć pomału dodawać ubite żółtka. Mieszać nieprzerwanie cały czas podgrzewając przez ok. 1 min. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Gdy masa będzie już zimna w osobnym naczyniu ubić kremówkę z usztywniaczem i połączyć z przygotowaną wcześniej masą.

Jeden z upieczonych placków umieszczamy w formie, na to nakładamy krem i przykrywamy drugim plackiem. Można lekko docisnąć. Całość umieszczamy w lodówce by się dobrze schłodziło.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.



Przepis pochodzi z: arabeskawaniliowa.blogspot.com 

(wprowadziłam małe zmiany)



Karpatka "Kremówkowa" kolejne zdjęcie




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 4
Liczba głosów: 1


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: